Ha a lila káposztára gondolunk, akkor nem feltétlenül egy leves ugrik be elsőnek, pedig a szuperegészséges zöldségből isteni krémleves is készíthető. 

A lila káposzta, vagy másnéven vörös káposzta az egyik legegészségesebb hazai zöldségfélénk, amely tele van vitaminnal, rosttal és antioxidánssal, így különösen fontos lenne, hogy a lehetőségekhez mérten gyakran fogyasszunk belőle. Ugyan a párolt változata a leggyakoribb, de salátának és levesnek is elkészíthető, méghozzá számtalan formában.

Egy kevésbé szokványos, ám annál finomabb receptet mutatunk.

Lilakáposzta krémleves 

1 kisebb fej lilakáposzta
1 fej vöröshagyma
1 kisebb alma
3 közepes burgonya
1.5 ek vaj
1 ek almaecet
római kömény ízlés szerint (egész vagy őrölt)
fehér bors ízlés szerint
só ízlés szerint
1 ek cukor
100 ml főzőtejszín
1.5 l víz

A megtisztított hagymát vajon megdinszteljük, közben hozzáadjuk a cukrot, és kicsit megkaramellizáljuk. Közben a káposzta külső leveleit lefejtjük, félbevágjuk, a torzsát kivágjuk, lereszeljük, majd a hagymára tesszük, hogy párolódjon kicsit.

A krumplit és az almát meghámozzuk, kockára vágjuk, és hozzátesszük a káposztához. Egy keveset hagyjuk párolódni, közben sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk római köménnyel. Egy-két kanál almaecetet is tehetünk hozzá, így a káposzta gyönyörűen megtartja lilás színét.

Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Közepes lángon körülbelül 30-40 percig főzzük. Amikor a káposzta megpuhult, turmixgép vagy botmixer segítségével leturmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre. Hozzákeverjük a főzőtejszínt, és még egyet rottyantunk rajta, ha szükséges, fűszerezünk.

Ízlés szerint pirítot tökmaggal, napraforgómaggal, petrezselyemmel, tejföllel díszítjük.

[sc name=”facebook” ][/sc]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: