Az olaszok konyhájából nemcsak a tésztákat és a pizzákat érdemes ellesni, hanem a salátákat is. Itt van mindjárt a toszkán gyökerű panzanella, amely nagyon egyszerű, ugyanakkor roppant aromás saláta. Csempésszünk bele egy kis nyarat ezekbe a borongós hétköznapokba!
Semmiképpen ne dobd a kukába a szikkadt kenyeret, hiszen ebbe a salátába például pont erre lesz szükségünk. A kenyér isteni módon képes átszívni a paradicsom és a szósz levét, ha a legegyszerűbb módon készítjük, úgy is nagyon finom, de persze nagyon sokféle módon gazdagítható.
Ha már mediterrán saláta a panzanella, akkor szardellafilével, kapri- vagy olajbogyóval is fel lehet dobni, de ha ezeket az összetevőket nem szeretjük, akkor nyugodtan el is hagyhatjuk őket.
Hozzávalók
- 25 dkg ciabatta vagy más rusztikus kenyér
- 2-3 marék koktélparadicsom
- 1 kígyóuborka
- 1 lilahagyma
- 4 marék salátakeverék
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 szardellafilé
- 2 evőkanál balzsamecet
- bazsalikom vagy petrezselyem ízlés szerint
- olívaolaj
- só, bors
A kenyeret egy centi szeletkékre vágjuk, sütőpapírral fedett tepsire tesszük, majd megcsepegtetjük egy kevés olívaolajjal. 180 fokos sütőbe toljuk, majd kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A paradicsomot és az uborkát eközben felkockázzuk, a hagymát felkarikázzuk.
A megpirult kenyérkéket a fokhagymával bedörzsöljük, majd szépen felkockázzuk és tálba helyezzük a paradicsommal, az uborkával, a hagymával, a salátamixel, a szardellával egyetemben. Picit sózzuk, borsot örülünk rá, és meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal, ezt aztán alaposan összekutyuljuk. Ízlés szerint petrezselyemmel vagy bazsalikommal meghintve tálaljuk.