Bár a paszternák kinézete erősen hajaz a fehér répára, valójában nem egy a kettő. A paszternák remek alternatívája emellett a krumplinak, sokféleképpen használhatjuk, hogy pontosan mire, azt elmeséljük.

A paszternák vagy más néven pasztinák első ránézésre valóban nagyon hasonlít a fehérrépára, bár annál dundibb kinézetű, íze pedig már jelentősen eltér rokonától, ugyanis sokkal édesebb és teltebb ízvilággal bír. Fontos azonban tudni, hogy a paszternák levele nem fogyasztható! Érzékenyebb bőrűek jobb, ha távol maradnak a levelektől, ugyanis allergiás reakciót is kiválthat.

A paszternák egyik jelentősége abban rejlik, hogy egyáltalán nem kényes, így olyan talajon is megterem, ahol például a répa vagy a petrezselyem már nem. Bár tulajdonképpen egész évben elérhető, fő szezonja késő ősztől kora tavaszig van. Itthon egyenlőre csak a piacokon beszerezhető, boltokban mi nem is nagyon találkoztunk még vele.

Sült paszternák kakukkfűvel

  • 1 kg fehérrépa (5 – 6 közepes darab)
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 1/2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál balzsam ecet
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál durvára vágott, friss kakukkfű

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Mindeközben hámozzuk meg a paszternákot, vágjuk körülbelül 2 cm-es hosszúságúra. A vastagabb egyedeket negyedeljük fel, a vékonyabbakat nyugodtan hagyhatjuk egyben is. A lényeg, hogy minden darab nagyjából egyforma méretű legyen.

Válasszunk egy kellő méretű edényt, amelyben a répákat egy rétegben le tudjuk fektetni, majd várjuk meg, amíg a vaj felolvad, végül hintsük rá a barna cukrot és a balzsamecetet. 20 percig süssük, majd vegyük ki a sütőből és szórjuk meg a frissen, de durván vágott kakukkfűvel. Helyezzük vissza a sütőbe és folytassuk a sütést 10 percig, addig, míg a répa megpirul és megpuhul. Szerintünk isteni köret, próbáljátok ki ti is!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

20 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

21 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago