Diéta & Egészség

Paszternák, egy remek kora tavaszi csemege

Bár a paszternák kinézete erősen hajaz a fehér répára, valójában nem egy a kettő. A paszternák remek alternatívája emellett a krumplinak, sokféleképpen használhatjuk, hogy pontosan mire, azt elmeséljük.

A paszternák vagy más néven pasztinák első ránézésre valóban nagyon hasonlít a fehérrépára, bár annál dundibb kinézetű, íze pedig már jelentősen eltér rokonától, ugyanis sokkal édesebb és teltebb ízvilággal bír. Fontos azonban tudni, hogy a paszternák levele nem fogyasztható! Érzékenyebb bőrűek jobb, ha távol maradnak a levelektől, ugyanis allergiás reakciót is kiválthat.

A paszternák egyik jelentősége abban rejlik, hogy egyáltalán nem kényes, így olyan talajon is megterem, ahol például a répa vagy a petrezselyem már nem. Bár tulajdonképpen egész évben elérhető, fő szezonja késő ősztől kora tavaszig van. Itthon egyenlőre csak a piacokon beszerezhető, boltokban mi nem is nagyon találkoztunk még vele.

Sült paszternák kakukkfűvel

  • 1 kg fehérrépa (5 – 6 közepes darab)
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 1/2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál balzsam ecet
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál durvára vágott, friss kakukkfű

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Mindeközben hámozzuk meg a paszternákot, vágjuk körülbelül 2 cm-es hosszúságúra. A vastagabb egyedeket negyedeljük fel, a vékonyabbakat nyugodtan hagyhatjuk egyben is. A lényeg, hogy minden darab nagyjából egyforma méretű legyen.

Válasszunk egy kellő méretű edényt, amelyben a répákat egy rétegben le tudjuk fektetni, majd várjuk meg, amíg a vaj felolvad, végül hintsük rá a barna cukrot és a balzsamecetet. 20 percig süssük, majd vegyük ki a sütőből és szórjuk meg a frissen, de durván vágott kakukkfűvel. Helyezzük vissza a sütőbe és folytassuk a sütést 10 percig, addig, míg a répa megpirul és megpuhul. Szerintünk isteni köret, próbáljátok ki ti is!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago