Bár a paszternák kinézete erősen hajaz a fehér répára, valójában nem egy a kettő. A paszternák remek alternatívája emellett a krumplinak, sokféleképpen használhatjuk, hogy pontosan mire, azt elmeséljük.

A paszternák vagy más néven pasztinák első ránézésre valóban nagyon hasonlít a fehérrépára, bár annál dundibb kinézetű, íze pedig már jelentősen eltér rokonától, ugyanis sokkal édesebb és teltebb ízvilággal bír. Fontos azonban tudni, hogy a paszternák levele nem fogyasztható! Érzékenyebb bőrűek jobb, ha távol maradnak a levelektől, ugyanis allergiás reakciót is kiválthat.

A paszternák egyik jelentősége abban rejlik, hogy egyáltalán nem kényes, így olyan talajon is megterem, ahol például a répa vagy a petrezselyem már nem. Bár tulajdonképpen egész évben elérhető, fő szezonja késő ősztől kora tavaszig van. Itthon egyenlőre csak a piacokon beszerezhető, boltokban mi nem is nagyon találkoztunk még vele.

Sült paszternák kakukkfűvel

  • 1 kg fehérrépa (5 – 6 közepes darab)
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 1/2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál balzsam ecet
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál durvára vágott, friss kakukkfű

Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Mindeközben hámozzuk meg a paszternákot, vágjuk körülbelül 2 cm-es hosszúságúra. A vastagabb egyedeket negyedeljük fel, a vékonyabbakat nyugodtan hagyhatjuk egyben is. A lényeg, hogy minden darab nagyjából egyforma méretű legyen.

Válasszunk egy kellő méretű edényt, amelyben a répákat egy rétegben le tudjuk fektetni, majd várjuk meg, amíg a vaj felolvad, végül hintsük rá a barna cukrot és a balzsamecetet. 20 percig süssük, majd vegyük ki a sütőből és szórjuk meg a frissen, de durván vágott kakukkfűvel. Helyezzük vissza a sütőbe és folytassuk a sütést 10 percig, addig, míg a répa megpirul és megpuhul. Szerintünk isteni köret, próbáljátok ki ti is!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago