Bár nincs egyetértés abban, hogy a spanyol vagy a francia konyha remeke-e a piperade, ez azonban majdhogynem lényegtelen is, hiszen egy nagyon finom és egészséges ételről van szó. Mutatjuk, miben különbözik a magyar lecsótól!

A lecsó a legnagyobb tavaszi-nyári sláger, amelynek egyszerűségében rejlik nagyszerűsége. Szinte minden országban készítik, ilyen vagy olyan formában, és minden régió a maga ízvilágára formálja. Akik a paprikásabb lecsót részesítik előnyben, azok imádni fogják a francia-spanyol határon honos piperade névre hallgató lecsós egytálételt.

Míg a magyaros lecsó esetében mindig vitára adhat okot a paradicsom és a paprika aránya, a piperade esetében ez nem is kérdés, ugyanis egyértelműen a paprika javára dől el a verseny. Itt is a minél húsosabb, színesebb és édesebb paprikákat válasszuk, a paradicsomot inkább csak a szaftja miatt érdemes belefőzni, de azért ezt se felejtsük ki belőle!

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
A baszkok sokszor tükörtojással tálalják

Hozzávalók

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db lecsó paprika
  • 1 közepes db kápia paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 2 db chili
  • 4 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olívaolaj
  • 4 db tojás
  • só ízlés szerint
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 kk majoranna
  • 1 teáskanál kakukkfű

 

A hagymákat, a paprikákat és a paradicsomot daraboljuk.

Egy serpenyőben olajon pároljuk a hagymákat és a paprikákat, majd hozzáadjuk a paradicsomot.

Fűszerezzük, majd tovább pároljuk.

Közben a tojásokat feltörjük, különválasztjuk. A sárgáját elkeverjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét. Ráöntjük a lecsóra, és 5 perc múlva tálalunk.

Bagettel fogyasztjuk.

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: