Diéta & Egészség

Pofonegyszerű téli szárzeller krémleves

Az üde szárzeller krémleves különösen közel áll a szívünkhöz, hiszen friss, harmonikus ízvilágú, az pedig már csak hab a tortán, hogy körülbelül 30 perc alatt elkészül. 

A szárzeller egész évben kapható a szupermarketekben, így télen is, amikor különösen kevés a friss zöldség és gyümölcs. A többféleképpen becézett zellernövény (lehet angol zeller, rúdzeller, szárzeller halványított, avagy halvány zeller) remekül variálható, többek között ízletes krémlevesnek is elkészíthető, amely egyszerűen és könnyen összeállítható, és még finom is.

Szárzeller krémleves

3 ek vaj
1 vöröshagyma
0.5 csomag szárzeller
0.5 db póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 liter alaplé
2.5 dl tejszín
só, bors
friss petrezselyem a díszítéshez

Egy serpenyőben 2 evőkanál vajat felolvasztunk. Hozzáadjuk a felkockázott hagymát, a póréhagymát és az apróra vágott zeller háromnegyedét.

Közepes lángon 10 percig főzzük, amíg a zeller meg nem puhul. Ezután hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és még egy percig főzzük.

Felöntjük az alaplével, ízlés szerint sózzuk, majd hozzáadjuk a babérleveleket. Felforraljuk, és lassú tűzön 15 percig főzzük.

Egy külön kis serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, majd a maradék kockára vágott zellert hozzáadjuk. Egy merőkanállal teszünk hozzá a forró alapléből, majd 5-6 percig pároljuk, míg a zöldség meg nem puhul.

Lehúzzuk a levest tűzről, kivesszük a babérleveleket, majd hagyjuk kicsit hűlni. Ezután botmixerrel homogén állagúra pürésítjük.

Visszatesszük a levest tűzre, hozzákeverjük a tejszínt és a párolt kockára vágott zellert, majd 1-2 percig főzzük.

Forrón, frissen őrölt fekete borssal megszórva, apróra vágott friss petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ][/sc]

Vajling

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago