Diéta & Egészség

Pot-au-feu, egy jellegzetes francia étel

A francia gyökerekkel bíró pot-au-feu a gasztronómia egyik remeke, amely egyszerre ízborzongató és végtelenül egyszerű, a gall konyha igazi őshonos étele.

Goethe, Dumas, Maupassant „ódákat” zengtek róla, a pot-au-feu (ejtsd: potofő, jelentése fazék a tűzön) ugyanis olyan alapétel, amelyről már az 1867-es kiadású Larousse-ban is említést tesznek: „a gasztronómia egyik alapköve, mely révén (francia) nemzeti konyhánk különbözik minden más nemzetétől”.

A levessel, hússal és főtt zöldségekkel komponáló étel kezdetben főleg a szegények eledele volt, később azonban a burzsuj körökben is kedvelté vált. A jellegzetes francia étel mély fazékban készül, a hagyományos receptje szerint pedig órákig, lassú tűzön kell főzni. Akkor álljunk neki, ha van jó pár óránk a konyhában bíbelődni, ha ugyanis rászánjuk az időt, nem lesz panaszunk a végeredményre, az egyszer biztos.

Hozzávalók

70 dkg marha lábszár
2 db marhapofa
30  dkg marha fartő
1 db velős csont
2 db vöröshagyma
2 db póréhagyma
5 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
1 kis kelkáposzta
6 db közepes burgonya
1 db zeller
4 db szegfűszeg
kakukkfű, babérlevél, petrezselyem

 

A burgonyákat félbe vágva egy edényben főzzük meg. A húsokat tegyük fazékba, öntsünk rá 4-5 liter vizet, tegyük bele a vöröshagymát, amibe beleszúrkáltuk a szegfűszegeket, és kezdjük el főzni.

Kb. 2 órán át főzzük, időről időre szedjük le a habját. 2 óra elteltével jöhetnek a répák, a zeller,  karalábé és a fűszernövények.

Néhány perccel később beletehetjük a kelkáposztát, újabb 10 perc múlva a póréhagymát. adja hozzá a répát, fehérrépát és a fűszernövényeket.

10 perc elteltével tegyük hozzá a káposztát, még 10 perccel később a póréhagymát. 10 perccel a vége előtt tegyük hozzá a velőcsontot is. Főzzük a levest addig, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

A levet szűrjük le, a marhahúst és a zöldségeket, valamint a krumplit külön tálon tálaljuk, és a levest is. Adhatunk mellé bagettet, a húshoz tormát, mustárt.

Borítókép forrása: Sorted Club

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago