A francia gyökerekkel bíró pot-au-feu a gasztronómia egyik remeke, amely egyszerre ízborzongató és végtelenül egyszerű, a gall konyha igazi őshonos étele.

Goethe, Dumas, Maupassant „ódákat” zengtek róla, a pot-au-feu (ejtsd: potofő, jelentése fazék a tűzön) ugyanis olyan alapétel, amelyről már az 1867-es kiadású Larousse-ban is említést tesznek: „a gasztronómia egyik alapköve, mely révén (francia) nemzeti konyhánk különbözik minden más nemzetétől”.

A levessel, hússal és főtt zöldségekkel komponáló étel kezdetben főleg a szegények eledele volt, később azonban a burzsuj körökben is kedvelté vált. A jellegzetes francia étel mély fazékban készül, a hagyományos receptje szerint pedig órákig, lassú tűzön kell főzni. Akkor álljunk neki, ha van jó pár óránk a konyhában bíbelődni, ha ugyanis rászánjuk az időt, nem lesz panaszunk a végeredményre, az egyszer biztos.

Hozzávalók

70 dkg marha lábszár
2 db marhapofa
30  dkg marha fartő
1 db velős csont
2 db vöröshagyma
2 db póréhagyma
5 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
1 kis kelkáposzta
6 db közepes burgonya
1 db zeller
4 db szegfűszeg
kakukkfű, babérlevél, petrezselyem

 

A burgonyákat félbe vágva egy edényben főzzük meg. A húsokat tegyük fazékba, öntsünk rá 4-5 liter vizet, tegyük bele a vöröshagymát, amibe beleszúrkáltuk a szegfűszegeket, és kezdjük el főzni.

Kb. 2 órán át főzzük, időről időre szedjük le a habját. 2 óra elteltével jöhetnek a répák, a zeller,  karalábé és a fűszernövények.

Néhány perccel később beletehetjük a kelkáposztát, újabb 10 perc múlva a póréhagymát. adja hozzá a répát, fehérrépát és a fűszernövényeket.

10 perc elteltével tegyük hozzá a káposztát, még 10 perccel később a póréhagymát. 10 perccel a vége előtt tegyük hozzá a velőcsontot is. Főzzük a levest addig, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

A levet szűrjük le, a marhahúst és a zöldségeket, valamint a krumplit külön tálon tálaljuk, és a levest is. Adhatunk mellé bagettet, a húshoz tormát, mustárt.

Borítókép forrása: Sorted Club

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago