A francia gyökerekkel bíró pot-au-feu a gasztronómia egyik remeke, amely egyszerre ízborzongató és végtelenül egyszerű, a gall konyha igazi őshonos étele.
Goethe, Dumas, Maupassant „ódákat” zengtek róla, a pot-au-feu (ejtsd: potofő, jelentése fazék a tűzön) ugyanis olyan alapétel, amelyről már az 1867-es kiadású Larousse-ban is említést tesznek: „a gasztronómia egyik alapköve, mely révén (francia) nemzeti konyhánk különbözik minden más nemzetétől”.
A levessel, hússal és főtt zöldségekkel komponáló étel kezdetben főleg a szegények eledele volt, később azonban a burzsuj körökben is kedvelté vált. A jellegzetes francia étel mély fazékban készül, a hagyományos receptje szerint pedig órákig, lassú tűzön kell főzni. Akkor álljunk neki, ha van jó pár óránk a konyhában bíbelődni, ha ugyanis rászánjuk az időt, nem lesz panaszunk a végeredményre, az egyszer biztos.
70 dkg marha lábszár
2 db marhapofa
30 dkg marha fartő
1 db velős csont
2 db vöröshagyma
2 db póréhagyma
5 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 db karalábé
1 kis kelkáposzta
6 db közepes burgonya
1 db zeller
4 db szegfűszeg
kakukkfű, babérlevél, petrezselyem
A burgonyákat félbe vágva egy edényben főzzük meg. A húsokat tegyük fazékba, öntsünk rá 4-5 liter vizet, tegyük bele a vöröshagymát, amibe beleszúrkáltuk a szegfűszegeket, és kezdjük el főzni.
Kb. 2 órán át főzzük, időről időre szedjük le a habját. 2 óra elteltével jöhetnek a répák, a zeller, karalábé és a fűszernövények.
Néhány perccel később beletehetjük a kelkáposztát, újabb 10 perc múlva a póréhagymát. adja hozzá a répát, fehérrépát és a fűszernövényeket.
10 perc elteltével tegyük hozzá a káposztát, még 10 perccel később a póréhagymát. 10 perccel a vége előtt tegyük hozzá a velőcsontot is. Főzzük a levest addig, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
A levet szűrjük le, a marhahúst és a zöldségeket, valamint a krumplit külön tálon tálaljuk, és a levest is. Adhatunk mellé bagettet, a húshoz tormát, mustárt.
Borítókép forrása: Sorted Club
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…