Azt, hogy a franciák jól tudnak főzni, azt senki nem kérdőjelezi meg. Nekünk, magyaroknak is van lecsónk – amit természetesen imádunk – a franciák, azonban ezt úgy feltuningolták, hogy szinte meg sem ismerni!
A rataouille tulajdonképpen egy padlizsánból és más zöldségekből készülő egytálétel, amely Provence térségében lett igazán népszerű, különösen Nizzában.
A ratatouille-ban mindig a padlizsán vagy a cukkini a domináns, ellentétben a magyar lecsóval, ahol viszont a paprika vagy a paradicsom játssza a főszerepet. Ezekhez különböző fűszercsomag is járul, elsősorban petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, zellerszár. Ami azonban mindennél fontosabb talán, hogy a valódi ratatouille bizony-bizony nagyon szaftos és olvadós, ez adja meg kellő textúráját és finomságát. Az elkészítési ideje gyors, úgyhogy nyugodtan összedobhatjuk akkor is, ha nem tudunk órát hosszat a konyhában robotolni.
Nézzük meg, hogyan készül egy igazi francia lecsó!
Minden zöldséget megtisztítunk, feldarabolunk közel azonos méretű és formájú részekre (talán a legjobb, ha a képen látható karikákra vágjuk őket), majd félretesszük. Fogunk egy erre alkalmas serpenyőt, kevés olajon először megpirítjuk rajta a hagymákat, majd ha azok készen vannak, egy nagyobb szűrőbe tesszük őket, ahol majd a soron következő zöldségek is elférnek.
Ezután kiválasztjuk a következő zöldséget, félig megpirítjuk olajon, némi sóval és borssal ízesítjük, majd ezt is a szűrőbe szedjük. Minden zöldséggel hasonlóképpen járunk el, majd előveszünk egy tűzálló edényt, kivajazzuk, beletesszük a zöldségeket, megszórjuk a fűszerekkel, és alaposan összekeverjük az egészet.
Ha mindez megvan, akkor betoljuk a sütőbe, és 160 fokon 25-30 percig sütjük. Ha ez megvan, ehetjük is a ratatouille-t!
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…