Azt, hogy a franciák jól tudnak főzni, azt senki nem kérdőjelezi meg. Nekünk, magyaroknak is van lecsónk – amit természetesen imádunk – a franciák, azonban ezt úgy feltuningolták, hogy szinte meg sem ismerni!
A rataouille tulajdonképpen egy padlizsánból és más zöldségekből készülő egytálétel, amely Provence térségében lett igazán népszerű, különösen Nizzában.
A ratatouille-ban mindig a padlizsán vagy a cukkini a domináns, ellentétben a magyar lecsóval, ahol viszont a paprika vagy a paradicsom játssza a főszerepet. Ezekhez különböző fűszercsomag is járul, elsősorban petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, zellerszár. Ami azonban mindennél fontosabb talán, hogy a valódi ratatouille bizony-bizony nagyon szaftos és olvadós, ez adja meg kellő textúráját és finomságát. Az elkészítési ideje gyors, úgyhogy nyugodtan összedobhatjuk akkor is, ha nem tudunk órát hosszat a konyhában robotolni.
Nézzük meg, hogyan készül egy igazi francia lecsó!
Minden zöldséget megtisztítunk, feldarabolunk közel azonos méretű és formájú részekre (talán a legjobb, ha a képen látható karikákra vágjuk őket), majd félretesszük. Fogunk egy erre alkalmas serpenyőt, kevés olajon először megpirítjuk rajta a hagymákat, majd ha azok készen vannak, egy nagyobb szűrőbe tesszük őket, ahol majd a soron következő zöldségek is elférnek.
Ezután kiválasztjuk a következő zöldséget, félig megpirítjuk olajon, némi sóval és borssal ízesítjük, majd ezt is a szűrőbe szedjük. Minden zöldséggel hasonlóképpen járunk el, majd előveszünk egy tűzálló edényt, kivajazzuk, beletesszük a zöldségeket, megszórjuk a fűszerekkel, és alaposan összekeverjük az egészet.
Ha mindez megvan, akkor betoljuk a sütőbe, és 160 fokon 25-30 percig sütjük. Ha ez megvan, ehetjük is a ratatouille-t!
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…