Diéta & Egészség

Ratatouille – lecsó, ahogy csak a franciák készítik

Azt, hogy a franciák jól tudnak főzni, azt senki nem kérdőjelezi meg. Nekünk, magyaroknak is van lecsónk – amit természetesen imádunk – a franciák, azonban ezt úgy feltuningolták, hogy szinte meg sem ismerni! 

A rataouille tulajdonképpen egy padlizsánból és más zöldségekből készülő egytálétel, amely Provence térségében lett igazán népszerű, különösen Nizzában.

A ratatouille-ban mindig a padlizsán vagy a cukkini a domináns, ellentétben a magyar lecsóval, ahol viszont a paprika vagy a paradicsom játssza a főszerepet. Ezekhez különböző fűszercsomag is járul, elsősorban petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, zellerszár. Ami azonban mindennél fontosabb talán, hogy a valódi ratatouille bizony-bizony nagyon szaftos és olvadós, ez adja meg kellő textúráját és finomságát. Az elkészítési ideje gyors, úgyhogy nyugodtan összedobhatjuk akkor is, ha nem tudunk órát hosszat a konyhában robotolni.

Nézzük meg, hogyan készül egy igazi francia lecsó!

Hozzávalók

  • 1 szép nagy padlizsán
  • 1 közepes méretű cukkini
  • 3 tv paprika
  • 3 paradicsom
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • pár levél friss bazsalikom
  • 1 kávéskanálnyi kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors
  • olaj

Minden zöldséget megtisztítunk, feldarabolunk közel azonos méretű és formájú részekre (talán a legjobb, ha a képen látható karikákra vágjuk őket), majd félretesszük. Fogunk egy erre alkalmas serpenyőt, kevés olajon először megpirítjuk rajta a hagymákat, majd ha azok készen vannak, egy nagyobb szűrőbe tesszük őket, ahol majd a soron következő zöldségek is elférnek.

Ezután kiválasztjuk a következő zöldséget, félig megpirítjuk olajon, némi sóval és borssal ízesítjük, majd ezt is a szűrőbe szedjük. Minden zöldséggel hasonlóképpen járunk el, majd előveszünk egy tűzálló edényt, kivajazzuk, beletesszük a zöldségeket, megszórjuk a fűszerekkel, és alaposan összekeverjük az egészet.

Ha mindez megvan, akkor betoljuk a sütőbe, és 160 fokon 25-30 percig sütjük. Ha ez megvan, ehetjük is a ratatouille-t!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago