Diéta & Egészség

Ropogósra sült gombafasírt a húsmentes napokra

Érdemes olyan napokat is beiktatnunk a hét folyamán, amikor abszolút nem fogyasztunk húst. Ezekre az alkalmakra tökéletes megoldás a gombafasírt, amely szinte teljesen ugyanúgy készül, mint a húsból formált kistestvére.

A zöldségfasírtokban az a jó, hogy nagyon egyszerűen elkészíthetőek, ráadásul még egészségesek is, és pont ugyanarra használhatjuk őket, mint a hagyományos húsos verziókat. Az egyetlen gond velük, hogy annyira ízletesek, hogy gyorsan el tudunk belőlük pusztítani tetemes mennyiséget is.

A gombafasírt főzelékek mellé is ideális, de burgonyapürével, sőt mártogatós mellé kínálva is remek fogás. A gyors zöldségfasírtok egyébként is nagy kedvenceink, egy korábbi cikkünkben a cukkinifasírttal ismerkedhettek meg. 

Ezúttal Duravecz Emese, a Marmalade blog szerzőjének receptjét hoztuk el, amelyet ha szeretnénk vegán formában is elkészíthetünk: ebben az esetben tojás helyett chiamag és víz megfelelő arányban összekutyult keverékéből formáljuk ki a fasírtgolyócskákat.

Hozzávalók

  • 40 dkg csiperke
  • 1 fej lila hagyma
  • fél kiskanál oregánó
  • fél kiskanál majoránna
  • 3 evőkanál liszt
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás (vagy 1 evőkanál chiamag 3 evőkanál vízzel elkeverve)
  • sütéshez napraforgóolaj vagy kókuszolaj

Tisztítsuk meg a gombát és vágjuk fel apróra. Szeleteljük fel a lila hagymát is és kevés olajon dinszteltjük. Adjuk hozzá a gombát és pároljuk meg. Tegyük félre hűlni.

Fűszerezzük sóval, oregánóval, majorannával. Keverjük bele a tojást, vagy – ha a vegán verziót szeretnénk elkészíteni – a vízzel feloldott chiamagot. Szórjuk meg zsemlemorzsával, liszttel, majd keverjük szépen össze. Tegyük hűtőbe 20 percre.

A pihentetés után formázzunk belőle gombócokat, tenyerünkkel lapítsuk le, (így könnyebben átsül) és a felmelegített olajon süssük át mindkét oldalán.

Használhatunk szilikonos muffinformát, ehhez kb. 25 perc sütési idő szükséges, olaj nélkül.

Melegen fogyasztva a legeslegfinomabb!

Borítókép forrása: Dietinfo

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

22 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago