Napi egy alma, az orvost távol tartja: igaz ez nem alma mártás formájában értendő, mi azért még így is gyakran készítjük, ugyanis húsok mellé, sőt önmagában kanalazgatva, desszertként is megállja a helyét. 

Gyerekkorunkban sokszor ettük otthon és a menzán is, és nem is kell külön részletezni, hogy melyik volt a finomabb. Az alma mártás vagy más néven almaszósz isteni finom a főtt húsokhoz – már aki szereti a hús-édes párosítást -, a császármorzsához vagy piskótákhoz.

Mi egyébként annyira szeretjük, hogy lehűtve desszertként szoktuk kanalazgatni.

Hozzávalók

  • 50 dkg alma
  • 2 db kisujjnyi citromhéj
  • 2 db egész szegfűszeg
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 ek citromlé

Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivájjuk, 8 felé daraboljuk, vékonyan, pikkelyszerűen felszeleteljük. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi, és a citromhéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk.

Közben a tejfölben elkeverjük a lisztet és a cukrokat, és egy kevés forró almalével kikeverjük. A keveréket hozzáadjuk a forró almához, és kevergetve főzzük rövid ideig. Közben sóval és fahéjjal fűszerezzük. Lehűtjük, és citromlével ízesítjük, majd tálalhatjuk.

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: