Bár a gomba eléggé megosztó étel, mi minden formájában imádjuk, az egyik kedvencünk pedig a belőle készült gombakrémleves. 

A gomba már csak az állaga miatt is megosztó étel, ha nektek is ez a legnagyobb problémátok vele, az ízét viszont kedvelitek, akkor a gombakrémleves lesz a megoldás számotokra. Nagyon sokféle recept fellelhető: van, aki tejszínnel, van aki tejjel sűríti, megint mások fehérborral vagy éppen sajttal spékelik meg a pikáns végeredmény reményében.

A termesztett csiperkét szerencsére egész évben megtaláljuk bármelyik zöldségesnél, ráadásul mostanság a fehér mellett rendszerint barna csiperkegomba is kapható. Utóbbi íze lényegesen karakteresebb, így ha valóban a gombáknak szánjuk a főszerepet, tegyünk a levesbe a barna csiperkéből is.

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma
  • 50 dkg barna csiperkegomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ág kakukkfű
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 7 dl zöldségleves
  • kevés olívaolaj
  • diónyi vaj
  • só, bors

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A gombát alaposan megtisztítjuk, szeletekre vágjuk.

Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a gombát egy jó maroknyi kivételével, időnként megkeverve kicsit lepirítjuk, majd mehet bele a fehérbor, a fokhagyma és a kakukkfű, 2-3 percig forraljuk, majd felöntjük a zöldséglevessel, és kb. 10 percig főzzük.

Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a félretett gombát megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.

A gombalevest botmixerrel krémesítjük, hozzáöntjük a tejszínt, megkóstoljuk, és ha kell, sóval, borssal ízesítjük, egyet forralunk még rajta.

A gombakrémlevest csészékbe vagy tányérokba merjük, és a vajban pirított gombaszeletekkel megszórjuk a tetejét.

Borítókép forrása: Receptműhey

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: