A gyros nagyon népszerű étel, éppen ezért számos helyen fellelhető Magyarországon is. A fővárosban korzózva tulajdonképpen alig akad olyan utca a központban, ahol ne találnánk 2-3 gíroszozót, akár egymás mellett is. A mennyiség azonban közel sem egyenlő a minőséggel, készítsük el inkább otthon házilag, mert a házi gyros ízének nincsen párja!

A gyros nem véletlenül örvend akkora népszerűségnek, ha pedig magunknak készítjük nemcsak finom, de egészséges is lehet. Sajnos, ez a készen kapható verzióról nem mindig mondható el, ugyanis a nagy tömbökben kapható húsok minden valószínűség szerint nem  jó minőségűek. Az eredeti gyros bár nem csirkemellből készül, de talán ezzel tálalva lesz a legegészségesebb, ha otthon magatoknak készítitek. A gyros fűszerkeveréket a boltokban is megvásárolhatjátok, amely elengedhetetlen a gyros hús pácolásához.

Pitában, de tálban is készítheted a házi gyros receptjét, mi most nem készítettünk hozzá pitát, hanem szépen késsel és villával fogyasztottuk el.

Házi gyros

Hozzávalók

  • 1-1,5 kg hús (lehet vegyesen is, de nagyrészt csirkemell adja az alpját)
  • bolti gyros fűszer vagy
    házilag elkészítve a gyros fűszer

Ha ti magatok készítenétek el a fűszert:

  • 1 kk oregánó
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál fekete bors
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 0.5 teáskanál bazsalikom
  • 4 db babérlevél
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk kakukkfű
  • 0.5 teáskanál rozmaring
  • só ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma

A görög salátához:

  • olívabogyó
  • kígyóuborka
  • paradicsom
  • lilahagyma
  • olívaolaj
  • feta sajt
  • oregánó

Öntethez:

  • 150 g natúr joghurt
  • só, bors, kapor ízlés szerint

Egy serpenyőben összekeverjük a gyros fűszert 4-5 ek étolajjal, beleforgatjuk a vékonyra szeletelt, darabolt húst és hagyjuk pácolódni benne legalább fél órát. Aztán megsütjük.

A salátát, uborkát, paradicsomot, lilahagymát felkockázzuk, egy tálban összekeverjük, rátördeljük a sajtot, megszórjuk oregánóval és öntünk rá 1-2 ek olívaolajat.

Az öntethez a joghurtot ízlés szerint sózzuk/borsozzuk, majd szárított kaporral ízesítjük.

Sült krumplival kiegészítve nagyon finom ebédet rittyentettünk össze, és mindössze 1 óra alatt kész is a házi gyros.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

12 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

13 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

4 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

5 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago