Sportolóknak

Lelepleztük a tökéletes házi gyros titkát

A gyros nagyon népszerű étel, éppen ezért számos helyen fellelhető Magyarországon is. A fővárosban korzózva tulajdonképpen alig akad olyan utca a központban, ahol ne találnánk 2-3 gíroszozót, akár egymás mellett is. A mennyiség azonban közel sem egyenlő a minőséggel, készítsük el inkább otthon házilag, mert a házi gyros ízének nincsen párja!

A gyros nem véletlenül örvend akkora népszerűségnek, ha pedig magunknak készítjük nemcsak finom, de egészséges is lehet. Sajnos, ez a készen kapható verzióról nem mindig mondható el, ugyanis a nagy tömbökben kapható húsok minden valószínűség szerint nem  jó minőségűek. Az eredeti gyros bár nem csirkemellből készül, de talán ezzel tálalva lesz a legegészségesebb, ha otthon magatoknak készítitek. A gyros fűszerkeveréket a boltokban is megvásárolhatjátok, amely elengedhetetlen a gyros hús pácolásához.

Pitában, de tálban is készítheted a házi gyros receptjét, mi most nem készítettünk hozzá pitát, hanem szépen késsel és villával fogyasztottuk el.

Házi gyros.

Hozzávalók

  • 1-1,5 kg hús (lehet vegyesen is, de nagyrészt csirkemell adja az alpját)
  • bolti gyros fűszer vagy
    házilag elkészítve a gyros fűszer

Ha ti magatok készítenétek el a fűszert:

  • 1 kk oregánó
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál fekete bors
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 0.5 teáskanál bazsalikom
  • 4 db babérlevél
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk kakukkfű
  • 0.5 teáskanál rozmaring
  • só ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma

A görög salátához:

  • olívabogyó
  • kígyóuborka
  • paradicsom
  • lilahagyma
  • olívaolaj
  • feta sajt
  • oregánó

Öntethez:

  • 150 g natúr joghurt
  • só, bors, kapor ízlés szerint

Egy serpenyőben összekeverjük a gyros fűszert 4-5 ek étolajjal, beleforgatjuk a vékonyra szeletelt, darabolt húst és hagyjuk pácolódni benne legalább fél órát. Aztán megsütjük.

A salátát, uborkát, paradicsomot, lilahagymát felkockázzuk, egy tálban összekeverjük, rátördeljük a sajtot, megszórjuk oregánóval és öntünk rá 1-2 ek olívaolajat.

Az öntethez a joghurtot ízlés szerint sózzuk/borsozzuk, majd szárított kaporral ízesítjük.

Sült krumplival kiegészítve nagyon finom ebédet rittyentettünk össze, és mindössze 1 óra alatt kész is a házi gyros.

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

4 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

2 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

3 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

4 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

4 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago