Sportolóknak

Salmorejo: a hideg andalúz paradicsomleves

32 fok felett még a legelszántabb napimádók is takaréklángon égnek, és ez az étvágyunkra is igaz. Legjobban a könnyed és hűsítő ételekkel segíthetünk magunkon, a salmorejo például pont ilyen. 

A nyári nagy melegben az emberek többségének csökken az étvágya, és ez nem is véletlen, ugyanis a hőségben nincs szüksége annyi táplálékra a szervezetünknek. Természetesen enni nyáron is kell, ellenben ilyenkor a könnyed és hűsítő finomságok esnek a legjobban.

[tds_note]A salmorejo egy olyan bombabiztos étel, amely nem csak azért hűsítő, mert hidegen kell fogyasztani, hanem azért is, mert még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni hozzá[/tds_note]. A salmorejo lényegében egy nyers paradicsomleves, amely abban tér el közeli rokonától, a gazpacho-tól, hogy nem kerül bele más zöldség a paradicsomon kívül, és több kenyeret használnak hozzá.

Természetesen ennek is rengeteg változata létezik, és nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat, úgysincs kőbe vésett receptje. Ha kicsit laktatóbbá szeretnénk tenni, akkor tegyünk bele tojást, sőt sonkával is szokás megspékelni – ez utóbbit, mi most inkább lehagytuk a receptből.

Hozzávalók

  • 4 db paradicsom
  • paradicsomlé
  • 1/2 db szikkadt zsemle vagy kenyérbél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • chilipaprika
  • 1 db hegyes csípős zöld paprika
  • bazsalikom
  • borecet
  • őrölt feketebors
  • őrölt pirospaprika
  • chiliszósz
  • olívaolaj
  • 2 tojás

A tojást keményre főzöm.

A többi összetevőt darabolom, egy keverőedénybe teszem. Öntök rá kevés levet, borecetet, chiliszószt, fűszerezem. Hagyom állni a hűtőben. Majd botmixerrel elkeverem, közben csorgatom bele az olívaolajat. Visszateszem a hűtőbe.

Tálaláskor ráteszem a tojást (lehet félbevágva vagy darabolva).

Recept forrása: Mindmegette

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago