A karácsonyi vásárok elmaradhatatlan kelléke a forralt bor mellett a sült gesztenye. Ki ne imádná az utcai árusoknál frissen sütött sült gesztenye illatát? És a legjobb, hogy otthon is el tudod készíteni!

Talán kevesen gondolják, de a gesztenye története egészen régre nyúlik vissza, már a görögök is kedvelték, a rómaiak pedig egyenesen oda voltak érte. Weöres Sándort is megihlette az ősz egyik legfontosabb szimbóluma Gesztenye úrfi című versében: Hej, gesztenye úrfi. Bundácskádból bújj ki! Ugorj le a fáról. Érkezésed várom.

Fontos megkülönböztetni a szelídgesztenyét a vadgesztenyétől, ugyanis annak ellenére, hogy mind a kettő gesztenye, nem sok közös tulajdonság fedezhető fel bennük. A vadgesztenye termése ugyanis kifejezetten mérgező (émelygést, gyomorpanaszokat okozhat), bár javára szóljon, hogy nehezen tudnánk elképzelni az őszi tájat nélküle. Kizárólag a szelíd gesztenyéből, azaz más néven a maróniból készült ételek alkalmasak az emberi fogyasztásra. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfája a vadgesztenyefa, Kőszegen és környékén 600-700 éves példányokkal is találkozhatunk – tudhatjuk meg a Anatur.hu cikkéből.

Vadgesztenye

Nézzük, hogyan is érdemes bánni a sült gesztenyével, hogy garantáltan a legjobbat hozzuk ki legyen!

Hozzávalók

  • 1 kg sült gesztenye (4 főre)

Fontos a megfelelő minőségű gesztenye megvásárlása a piacokon. Mindig egészséges, fényes és barna szemeket vásároljunk. A ráncos példányokat inkább hanyagoljuk! Tegyük a gesztenyéket hideg vízbe, amelyik feljön a felszínre, azt dobjuk is ki azonnal, minden valószínűség szerint ugyanis kukacos. A többi gesztenyét pedig nyugodtan áztassuk be akár egy egész éjszakára is.

Egy éles késsel vágjuk be a domború felüket. Ezt a részt semmiképpen se hagyjuk ki, ugyanis, ha megpróbálod felbontani őket, akkor akár fel is robbanhatnak. Előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig 200 Celsius fokon süssük. Időnként érdemes megrázogatni a gesztenyéket, hogy mindenhol egyenlően átsüljenek. Ha a vágás mentén kezdenek szétnyílni és kellemes illatot árasztani, akkor már kész is vannak! A szemeket 10 percre csomagoljuk konyharuhába, utána pedig már hámozhatjuk is őket. Az egyik legjobb nasi hűvös időben!

 

 

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago