A karácsonyi vásárok elmaradhatatlan kelléke a forralt bor mellett a sült gesztenye. Ki ne imádná az utcai árusoknál frissen sütött sült gesztenye illatát? És a legjobb, hogy otthon is el tudod készíteni!

Talán kevesen gondolják, de a gesztenye története egészen régre nyúlik vissza, már a görögök is kedvelték, a rómaiak pedig egyenesen oda voltak érte. Weöres Sándort is megihlette az ősz egyik legfontosabb szimbóluma Gesztenye úrfi című versében: Hej, gesztenye úrfi. Bundácskádból bújj ki! Ugorj le a fáról. Érkezésed várom.

Fontos megkülönböztetni a szelídgesztenyét a vadgesztenyétől, ugyanis annak ellenére, hogy mind a kettő gesztenye, nem sok közös tulajdonság fedezhető fel bennük. A vadgesztenye termése ugyanis kifejezetten mérgező (émelygést, gyomorpanaszokat okozhat), bár javára szóljon, hogy nehezen tudnánk elképzelni az őszi tájat nélküle. Kizárólag a szelíd gesztenyéből, azaz más néven a maróniból készült ételek alkalmasak az emberi fogyasztásra. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfája a vadgesztenyefa, Kőszegen és környékén 600-700 éves példányokkal is találkozhatunk – tudhatjuk meg a Anatur.hu cikkéből.

Vadgesztenye

Nézzük, hogyan is érdemes bánni a sült gesztenyével, hogy garantáltan a legjobbat hozzuk ki legyen!

Hozzávalók

  • 1 kg sült gesztenye (4 főre)

Fontos a megfelelő minőségű gesztenye megvásárlása a piacokon. Mindig egészséges, fényes és barna szemeket vásároljunk. A ráncos példányokat inkább hanyagoljuk! Tegyük a gesztenyéket hideg vízbe, amelyik feljön a felszínre, azt dobjuk is ki azonnal, minden valószínűség szerint ugyanis kukacos. A többi gesztenyét pedig nyugodtan áztassuk be akár egy egész éjszakára is.

Egy éles késsel vágjuk be a domború felüket. Ezt a részt semmiképpen se hagyjuk ki, ugyanis, ha megpróbálod felbontani őket, akkor akár fel is robbanhatnak. Előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig 200 Celsius fokon süssük. Időnként érdemes megrázogatni a gesztenyéket, hogy mindenhol egyenlően átsüljenek. Ha a vágás mentén kezdenek szétnyílni és kellemes illatot árasztani, akkor már kész is vannak! A szemeket 10 percre csomagoljuk konyharuhába, utána pedig már hámozhatjuk is őket. Az egyik legjobb nasi hűvös időben!

 

 

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago