Hírek

Sült gesztenye házilag néhány lépésben

A karácsonyi vásárok elmaradhatatlan kelléke a forralt bor mellett a sült gesztenye. Ki ne imádná az utcai árusoknál frissen sütött sült gesztenye illatát? És a legjobb, hogy otthon is el tudod készíteni!

Talán kevesen gondolják, de a gesztenye története egészen régre nyúlik vissza, már a görögök is kedvelték, a rómaiak pedig egyenesen oda voltak érte. Weöres Sándort is megihlette az ősz egyik legfontosabb szimbóluma Gesztenye úrfi című versében: Hej, gesztenye úrfi. Bundácskádból bújj ki! Ugorj le a fáról. Érkezésed várom.

Fontos megkülönböztetni a szelídgesztenyét a vadgesztenyétől, ugyanis annak ellenére, hogy mind a kettő gesztenye, nem sok közös tulajdonság fedezhető fel bennük. A vadgesztenye termése ugyanis kifejezetten mérgező (émelygést, gyomorpanaszokat okozhat), bár javára szóljon, hogy nehezen tudnánk elképzelni az őszi tájat nélküle. Kizárólag a szelíd gesztenyéből, azaz más néven a maróniból készült ételek alkalmasak az emberi fogyasztásra. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfája a vadgesztenyefa, Kőszegen és környékén 600-700 éves példányokkal is találkozhatunk – tudhatjuk meg a Anatur.hu cikkéből.

Vadgesztenye

Nézzük, hogyan is érdemes bánni a sült gesztenyével, hogy garantáltan a legjobbat hozzuk ki legyen!

Hozzávalók

  • 1 kg sült gesztenye (4 főre)

Fontos a megfelelő minőségű gesztenye megvásárlása a piacokon. Mindig egészséges, fényes és barna szemeket vásároljunk. A ráncos példányokat inkább hanyagoljuk! Tegyük a gesztenyéket hideg vízbe, amelyik feljön a felszínre, azt dobjuk is ki azonnal, minden valószínűség szerint ugyanis kukacos. A többi gesztenyét pedig nyugodtan áztassuk be akár egy egész éjszakára is.

Egy éles késsel vágjuk be a domború felüket. Ezt a részt semmiképpen se hagyjuk ki, ugyanis, ha megpróbálod felbontani őket, akkor akár fel is robbanhatnak. Előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig 200 Celsius fokon süssük. Időnként érdemes megrázogatni a gesztenyéket, hogy mindenhol egyenlően átsüljenek. Ha a vágás mentén kezdenek szétnyílni és kellemes illatot árasztani, akkor már kész is vannak! A szemeket 10 percre csomagoljuk konyharuhába, utána pedig már hámozhatjuk is őket. Az egyik legjobb nasi hűvös időben!

 

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

23 óra ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

1 nap ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

5 nap ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

6 nap ago

Főzni csak stílusosan – Miért dobják fel a főzőműsorokat az OLED TV-k?

Emlékszel még, amikor a főzőműsorok háttérzajként mentek a tévében? Ma már egészen más világban élünk.…

3 hét ago

A VIBE Budapest titka: ízek, koktélok és nonstop party

Mi a VIBE Budapest titka? Az, hogy egyszerűen nem hasonlítható semmihez. Itt minden részlet a…

3 hét ago