Tavaszi finomságok: krémes medvehagymás rizottó

A medvehagymás rizottó tökéletesen vegyíti Olaszország egyik legfinomabb ételét a tavasz hírnökének számító, vadfokhagyma néven is ismert mennyei zöldséggel. 

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye, amely leginkább a snidling és a fokhagyma ügyes keverékeként írható le. A medvehagyma szezon idején a lelkes erdőjárók előszeretettel gyűjtik be az étel mellett gyógynövényként is funkcionáló finomságot (vigyázat, könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág hasonló színű, mérgező levelével!), melyből annyiféle ételt készíthetünk, hogy már felsorolni is komoly munka: lehet belőle leves vagy saláta, tehetjük körözöttbe vagy vajba, de lényegében szinte bármilyen főételt fűszerezhetünk vele. Krémes rizottóba is tökéletes, a lényeg, hogy már főzés közben tegyük bele, hogy a rizs kellőképpen átvehesse a medvehagyma kellemesen fokhagymás ízét.

Fotó Elle Republic

Hozzávalók

  • 3 szál zöldhagyma
  • 3 kanál olívaolaj
  • 0.75 bögre rizs
  • 6 dl zöldségalaplé
  • 1 kanál vaj
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 marék parmezán

 

A karikára vágott zöldhagymát pár kanál olívaolajon megdinszteljük, majd rászórjuk a rizst. Picit pirítgatjuk, majd amikor a rizs már fényesen csillog, hozzáöntünk 1 merőkanál forró zöldségalaplevet. Fontos, hogy az alaplé végig forró legyen.

Az első kanál levest a rizs hamar magába issza, így megkeverjük párszor, majd ismét teszünk rá egy kanál forró alaplevet. Keverés, felöntés, keverés, felöntés, így megy ez egészen addig, amíg a zöldségalaplé el nem fogy, a rizs pedig meg nem puhul. A rizsnek nem kell teljesen puhának lennie, kicsit még roppanjon, úgy mint spagetti esetében, ha al dentére főzzük.

Ezután a megmosott és felaprított medvehagymát, a vajat és a főzőtejszínt hozzáadjuk a rizshez. Folyamatosan kevergetés mellett felforraljuk, majd beleszórjuk a reszelt parmezánt, és levesszük a tűzről.

Lefedve még 5 percet hagyjuk, majd tálalhatjuk is. Kész is medvehagymás rizottó, jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

3 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

1 hónap ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago