Ha francia sütemény, akkor macaron! Legalábbis legtöbbünknek biztos ez jutna először eszünkbe. De belegondoltatok már, hogy miért is lehetnek ennyire sikeresek ezek a kerek kis édességek?
Akadt már példa olyanra, hogy egy ételhez társított országról végül kiderült, hogy ismereteink hamisnak bizonyultak. Bár a macaront, ma francia sütiként tartják számon, valójában Európa csizmájában, Olaszországban találták fel. Bár a források eltérő adattokkal szolgálnak, a legelfogadottabb nézet szerint a 14-15. században Velence környékén készíthették el először a pasztellszínekben pompázó süteményt.
Maga az elnevezés az olasz maccarone vagy maccherone szóból származik, amely tojásfehérjéból, mandulából vagy egyéb olajos magvakból készült aprósüteményt jelölt.
Többen Medici Katalinhoz, illetve az 1533-as II. Henriekkel kötött házasságához társítják a macaron európai térhódítását. És, hogy miért is? A nagyszabású esküvőre Katalin olasz cukrászokat hozatott magával, akik ez alkalomból gondolták újra a süteményt. Ekkorra a cukrászok már lényegesen finomabbra őrölt mandulával dolgoztak, ám a sütemény keksz jellege és pasztel mintázata továbbra is megmaradt.
Az igazán nagy áttörést végül a Macaron nővérek néven elhíresült apácák hozták meg a sütemény számára. Marguerite Gaillot és Marie-Elisabeth Morlot nővérek a francia forradalom idején a a sütemények eladásából befolyt összeggel próbálták magukat és Nancy-ben található kolostorukat fenntartani. Macaron nővérek (Les Soeurs de Macaron) névvel nyitott cukrászdájukban még krém nélkül árulták a falatnyi finomságokat. A cukrászda egyébként még ma is létezik, ha arra jártok semmiképpen nem hagyjátok ki, itt kukkanthattok be hozzájuk: https://www.macaron-de-nancy.com/
Persze mint minden étel, cikkünk főszerelője is sokat változott az idők folyamán. Végleges formáját az 1930-as években nyerte el. A híres Laudrée cukrászdában Pierre Defontaines hajszálpontosan meghatározta a töltelékréteg mértékét. Mára a tölteléknek csak a készítők fantáziája szab határt, lehet karamelles, lekváros, de a különböző virágízek is nagyon divatosak.
Egy másik híres francia cukrász is magáénak vallja a sütemény mai formájáénak megalkotását, Claude Gerbet szerint ugyanis ő maga számít a macaron atyjának. Akárhogy is legyen a falatnyi kis édességet mára a világ minden táján ismerik és előszeretettel fogyasztják, hála kifinomultságának és különlegességének.
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…