Tudatos

Így született a legcukibb “francia” sütemény, a macaron

Ha francia sütemény, akkor macaron! Legalábbis legtöbbünknek biztos ez jutna először eszünkbe. De belegondoltatok már, hogy miért is lehetnek ennyire sikeresek ezek a kerek kis édességek? 

Nem is francia, hanem olasz

Akadt már példa olyanra, hogy egy ételhez társított országról végül kiderült, hogy ismereteink hamisnak bizonyultak. Bár a macaront, ma francia sütiként tartják számon, valójában Európa csizmájában, Olaszországban találták fel. Bár a források eltérő adattokkal szolgálnak, a legelfogadottabb nézet szerint a 14-15. században Velence környékén készíthették el először a pasztellszínekben pompázó süteményt.

Maga az elnevezés az olasz maccarone vagy maccherone szóból származik, amely tojásfehérjéból, mandulából vagy egyéb olajos magvakból készült aprósüteményt jelölt.

Medici Katalin és a macaron

Többen Medici Katalinhoz, illetve  az 1533-as II. Henriekkel kötött házasságához  társítják a macaron európai térhódítását. És, hogy miért is? A nagyszabású esküvőre Katalin olasz cukrászokat hozatott magával, akik ez alkalomból gondolták újra a süteményt. Ekkorra a cukrászok már lényegesen finomabbra őrölt mandulával dolgoztak, ám a sütemény keksz jellege és pasztel mintázata továbbra is megmaradt.

Az apácák és az áttörő siker

Az igazán nagy áttörést végül a Macaron nővérek néven elhíresült apácák hozták meg a sütemény számára. Marguerite Gaillot és Marie-Elisabeth Morlot nővérek a francia forradalom idején a a sütemények eladásából befolyt összeggel próbálták magukat és Nancy-ben található kolostorukat fenntartani. Macaron nővérek (Les Soeurs de Macaron) névvel nyitott cukrászdájukban még krém nélkül árulták a falatnyi finomságokat. A cukrászda egyébként még ma is létezik, ha arra jártok semmiképpen nem hagyjátok ki, itt kukkanthattok be hozzájuk: https://www.macaron-de-nancy.com/

Pierre Defontaines, a híres pâtissier

Persze mint minden étel, cikkünk főszerelője is sokat változott az idők folyamán. Végleges formáját az 1930-as években nyerte el. A híres Laudrée cukrászdában Pierre Defontaines hajszálpontosan meghatározta a töltelékréteg mértékét. Mára a tölteléknek csak a készítők fantáziája szab határt, lehet karamelles, lekváros, de a különböző virágízek is nagyon divatosak.

Egy másik híres francia cukrász is magáénak vallja a sütemény mai formájáénak megalkotását, Claude Gerbet szerint ugyanis ő maga számít a macaron atyjának. Akárhogy is legyen a falatnyi kis édességet mára a világ minden táján ismerik és előszeretettel fogyasztják, hála kifinomultságának és különlegességének.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago