Tudatos

Semmi állati eredetűt? – Vegák és vegánok

„Semmi baj, majd csinálok bárányt!” – Találja fel magát Voula nagynéni (a Bazi nagy görög lagzi című filmben), amikor megtudja, hogy unokahúga vőlegénye vegetáriánus, vagyis nem eszik húst. A film készültekor, 15 évvel ezelőtt még nálunk is sokan rácsodálkoztak a húsmentességre, és amikor vegetáriánus vendégünk a sokadik étteremben is csak a rántott sajt és a rántott karfiol közül választhatott, akkor magunk is beláthattuk, van még hova fejlődnünk.

A vega vendég ma is belefuthat bakikba (például a reggeli virsli helyett sült krumpli – kolbász zsírjával ízesítve), de a vegetáriánus étrendnek megfelelő fogásoknak ma már jóval szélesebb választéka szerepel az éttermek kínálatában. Napjainkban a „vegán” jelzővel lehet inkább zavarba hozni a pincért. Merthogy aki vegán, nem csak húst nem eszik, hanem semmilyen állati eredetű élelmiszert, vagyis a tojást, tejterméket, sőt mézet, tejsavót és minden állati eredetű zsiradékot, vagy például – az állati csontból készülő – zselatin fogyasztását is mellőzi.

Van, aki egészsége miatt dönt a vegán étrend mellett, de a veganizmus egy ideológia mentén, tudatosan szervezett életforma, életmód. A vegánok ugyanis nem csak az állatok étkezés céljára történő megölését, hanem kizsákmányolásuk minden formáját elutasítják. Nem használnak állatokon tesztelt kozmetikumokat, nem hordanak bőrkabátot, nem járnak az állatokat az emberek szórakoztatására használó cirkuszba. És ha igazán tudatosak – például méltányos kereskedelemből (fair trade) származó termékek vásárlásával – arra is odafigyelnek, hogy az emberek kizsákmányolását se támogassák.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago