répafőzelék
Fotó: Tesco

A főzelék tökéletes levezetője egy könnyed ebédnek, a vajas, selymes répafőzelék receptjénél pedig keresve sem találhatnánk jobbat. 

A sárgarépa-főzelék tipikus menzakaja, és ezért sokakban rossz emlékeket ébreszthet, pedig érdemes adni neki egy esélyt, hiszen a vajtól selymes főzelék nagyon finom tud lenni, ha az ember tudja hogyan is készítse el. Itt egy jó megoldás arra, hogy még a gyerekek is megszeressék a répafőzeléket, amihez grátiszba még egy zöldségfasírtot is nyugodtan összedobhatunk, hogy teljes legyen a szuperfinom vega fogás!

Hozzávalók

600 g sárgarépa
0,5 csokor petrezselyem
0,5 db citromból nyert citromlé
0,5 db citromból nyert citromhéj (érdemes bio citromot választani erre a célra)
60 g vaj
2 ek étolaj
60 g finomliszt
2 dl víz
7 dl tej
ízlés szerint só
ízlés szerint cukor

 

A zöldségeket megmossuk, megpucoljuk, majd felaprítjuk. A citrom héját lereszeljük és a levét kifacsarjuk.

Egy nagyobb lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat, majd a répát félpuhára pároljuk, és lejjebb vesszük a lángot.

Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és egy kevéske vizet, majd végül a tejet.

Ezután ízlés szerint sózzuk, és hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat és a petrezselymet. Az egészet puhára főzzük, majd felforraljuk és ha kellően besűrűsödött, kész is van a mennyei répafőzelék.

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: