Diéta & Egészség

Vajban sült lazac, ahogy mi készítjük

Kevesebb finomabb dolgot tudunk elképzelni egy vajban omlósra sült lazacnál. Ez a halfajta manapság már itthon is nagyon egyszerűen beszerezhető. Mutatjuk, hogy lesz ropogós a kérge és omlós a belseje. 

A halsütés pofonegyszerűnek tűnik elsőre, ám érdemes néhány szabályt betartanunk, és nem elkapkodni a sütés folyamatát. Egyszerű, gyors és egészséges vacsorához a lazac mindig jó választás. Ha nagyon gyorsan kell elkészítenünk, akkor érdemes egy serpenyőt választani a sütéshez, arra viszont figyeljünk, hogy teflonosat válasszunk erre a célra. Ha erre a sütésmódra szavazunk, akkor mindenképpen vékonyabb halszeletet készítsünk, hogy biztosan átsüljön.

Persze a tepsiben sütés is remek alternatíva, ennek az az előnye, hogy nyugodtan pakolhatunk a hal mellé ízes burgonyát, friss spárgát vagy cukkinit, amikkel együtt sül majd meg.

Hozzávalók

  • 1,5 kg lazac (filézett)
  • 1 db citrom
  • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 15 dkg vaj
  • majoránna (morzsolt)
  • 2 kávéskanál só
  • tarka bors (őrölt)

A friss lazacfilét előbb pikkelyezzük le, ezután alaposan mossuk meg. Ha ezzel megvagyunk, vágjuk fel kb. 5 cm széles szeletekre. Tegyük a szeletelt halat egy nagyobb méretű edénybe, és végezzük el a fűszerezést: először szórjuk meg a sóval, és kezünkkel alaposan dörzsöljük át a szeleteket, de vigyázzunk, hogy ne sérüljenek meg.

Mikor ezzel megvagyunk, mossunk meg a citromot, és aprólyukú reszelővel előbb reszeljük le a héját, majd facsarjuk ki a levét, amit öntsünk rá a halra, a reszelt citromhéjjal is dörzsöljük át, majd pedig nyomujuk rá a foghagymát fokhagymanyomóval, és ezt is alaposan dolgozzuk bele. Végül szórjuk meg morzsolt majoránnával, és ezt is oszlassuk szét rajta.

A sütéshez szükségünk lesz egy mélyebb tepsire, amit érdemes sütőpapírral kibélelni, mivel sütés után a lazac igen puha és omlós, így könnyen kivehetjük, mikor megsült.

Felezzük meg a vajat, egyik felével kenjük meg a papírt. Tegyük rá a pácolt halakat bőrével lefelé. A halszeletek tetejét a vaj másik felével kenjük meg, ezután szórjuk meg borssal. A sütőt melegítsük elő 210 fokra, így süssük 20 percet.

Éva Benke

Recent Posts

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

6 nap ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

6 nap ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

1 hét ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

2 hét ago

Főzni csak stílusosan – Miért dobják fel a főzőműsorokat az OLED TV-k?

Emlékszel még, amikor a főzőműsorok háttérzajként mentek a tévében? Ma már egészen más világban élünk.…

3 hét ago

A VIBE Budapest titka: ízek, koktélok és nonstop party

Mi a VIBE Budapest titka? Az, hogy egyszerűen nem hasonlítható semmihez. Itt minden részlet a…

3 hét ago