Bár a nyaralás alkalmával hajlamos az ember elengedni magát, és napokon, vagy akár heteken keresztül sajtos-tejfölös lángost, rántott hekket és retroburgert falatozni, egy-két nap elteltével sokaknak jobban esne egy-egy könnyedebb, húsmentes opció.
Az aktív nyári programok mellett szinte lehetetlen egyszerre könnyen fogyasztható, ízletes és egészséges ételt találni, így gyakrabban kerülnek gyorsételek, rántott fogások és nehezebb húsok a menübe. Pár apró lépéssel előre felkészülthetünk ezekre a helyzetekre: a Rama tippjeinek segítségével a legmelegebb nyári napokon is könnyen tarthatjuk a kiegyensúlyozott étrendet.
Elő a grillel!
Ha grillpartikról van szó, sokaknak a szaftos és nehéz húsfélék jutnak az eszükbe, pedig a grillezés nemcsak a húsrajongók kiváltsága. Remek választás lehet hús helyett a halloumi és a kecskesajt, de akár előre fűszerezett tofut is rakhatunk rácsra. Zöldségek terén pedig csak a képzeletünk szabhat határt, így a nyári szezonalitást kihasználva bátran kísérletezzünk a hagyományosabb cukkini mellett répával, gombával vagy patisszonnal.
A grillezett ételek másik nagy előnye, hogy a sütögetés másnapján is kiváló, könnyed ebédopciók. A kellemesen füstös ízű maradék grillezett padlizsánból például készíthetünk joghurtos salátát friss petrezselyemmel, mentával vagy fokhagymával ízesítve. A sült zöldségekből – így a cukkíniből, padlizsánból is – a Rama 100%-ban természetes összetevőkből készült margarin hozzáadásával ízletes szendvicskrémet keverhetünk, amelyet akár utazásokra, kirándulásra is magunkkal vihetünk.
Az unalmas saláták?
A nyári hőségben célszerű könnyebb ételeket választani, így kézenfekvő megoldásnak tűnnek a saláták is. Azonban nem kell az unalmas verziókra gondolnunk: változatos és izgalmas főételeket készíthetünk, ha a leveles zöldeket (például endívia, rukkola, madársaláta) különböző gyümölcsös öntetekkel, balzsamecettel vagy citromlével ízesítjük. Szórhatunk a salátákra pirított fenyő- vagy tökmagot, de gránátalmával is díszíthetjük az ételt, egy kis keleties hangulatot csempészve az étkezésbe. A zöldségek mellett érdemes minél több idénygyümölcsöt is beiktatni az étrendbe, például bogyós terméseket vagy görögdinnyét – ez utóbbi viszont gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így 1-2 ujjnyi vastagságú szeletnél nem tanácsos egyszerre többet fogyasztani belőle.
Figyeljünk az étkezési ritmusra
A sok programnak és a nyári világosságnak köszönhetően általában tovább vagyunk aktívak is, ezzel együtt fontos, hogy odafigyeljünk az étkezési ritmusunkra. Csak akkor együnk később a megszokottnál, ha minden tevékenységünk eltolódott órákkal, ezzel együtt a lefekvés ideje is. Ha például tudjuk, hogy strandra vagy kirándulni megyünk, készüljünk fel előre uzsonnával – például vegán tortillával, margarinos szendvicskrémekkel vagy könnyed péksüteményekkel – így nem fogjuk rávetni magunkat a hűtőre az esti órákban hazaérve. Az időzítés mellett arra is figyeljünk oda, hogy a nyári melegben hajlamosak vagyunk több kalóriát bevinni, például üdítőkkel, jégkrémekkel. Persze ettől még nem kell elfelejteni a fagylaltokat, csak próbáljuk meg optimalizálni a mennyiséget, és öntetek, cukorszórás, tejszínhab helyett inkább magába vagy ízletes magokkal fogyasszuk.
[sc name=”facebook” ][/sc]