A zöldbableves sokféleképpen elkészíthető, bent a konyhában vagy kint a bográcsban is csinálhatjuk. Lehet fokhagymás, lehet hagyományos tejfölös, de modernebb krémleves változat is. 

A hagyományos zöldbableves receptje feltehetően mindenki receptárában elérhető, ugyanis egy végtelenül egyszerű étel, amely nem igényel különösebb előkészületet. Ha nincs éppen szezonja a zöldbabnak, nyugodtan készíthetjük mirelit zöldségből, a vitamintartalmából semmit nem fog veszíteni. Nyáron viszont használjuk ki a lehetőséget, a zsenge zöldbabnak ugyanis nincs párja.

A zöldbableves esetében tipikusan felmerül a kérdés: rántás vagy habarás? Nos, szerintünk nincs egyértelműen jó válasz, mi mindkettővel próbáltuk, és szerettük őket. A hagyományos verzió rántással készül, ha viszont diétásabbat szeretnénk, akkor maradjunk a habarásnál.

Egyszerűen, vegetáriánus módon is készíthetjük – ahogy mi is tettük -, de füstölt csülökkel vagy kolbásszal is ízesíthetjük.

Hozzávalók

  • 70 dkg vajbab
  • só ízlés szerint
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg finomliszt
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1.5 l víz (kb.)

 

A babot átmossuk, a végit levágjuk, és 2-3 darabba vágjuk.

Egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. 20-40 perc alatt, attól függően, hogy mennyire zsenge a bab. Sózzuk.

Közben az olajat felhevítjük, és beletesszük a lisztet. 1-2 percig kevergetjük, hogy ne legyen nyers színe, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és még 2 percig főzzük. Rátesszük a fűszerpaprikát, egyet keverünk rajta, lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadunk 2 deci hideg vizet, és csomómentesre keverjük.

Hozzáadjuk a tejfölt, és azzal is kikeverjük. Hozzáadunk egy merőkanálnyi főzővizet, és azzal is kikeverjük, majd visszaöntjük a levesbe, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, és még 2 percig főzzük.

Borítókép forrása: Receptműhely

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago