Diéta & Egészség

Vegetáriánus finomság: extrasajtos spenótos lasagne

Sok mindent el lehet adni, ha tetemes mennyiségű sajt van a tetején, a spenótos lasagne élvezeti értékéhez például különösen sokat hozzátesz a nyúlós ropogós sajtréteg. 

A spenót szezon kellős közepén érdemes a lehető legtöbb formájában az asztalra tenni az ízletes leveles zöldséget. A spenótos lasagne elkészítése például felettébb egyszerű, és hús nélkül is igazán finom, csupán a kellő sajtmennyiségre érdemes odafigyelni, valamint arra, hogy lehetőleg friss spenótból készüljön a fogás.

Hozzávalók

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 25 dkg spenót
  • 3 dl főzőtejszín
  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg vaj
  • 4 ek liszt
  • 6 dl tej
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • 30 dkg lasagne tészta
  • 40 dkg reszelt sajt

 

A felaprított fokhagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított spenótot. 10-15 percig pároljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, megsózzuk, ezután pedig lehúzzuk a tűzről, és amikor már langyos, akkor hozzáadjuk a ricottát.

Egy másik lábasban vajat olvasztunk, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a hideg tehet, ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd habverővel addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik.

Egy hőálló tálba lefektetünk egy vékony spenót réteget, majd rápakolunk egy réteg lasagne tésztát. Ezután következik még egy réteg spenót, erre jöhet a besamel, a reszelt sajt, majd megint a tészta. Addig folytatjuk a rétegzést, amíg a hozzávalókból semmi nem marad.

Az utolsó réteg a sajt legyen. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago