Diéta & Egészség

Vegetáriánus finomság: extrasajtos spenótos lasagne

Sok mindent el lehet adni, ha tetemes mennyiségű sajt van a tetején, a spenótos lasagne élvezeti értékéhez például különösen sokat hozzátesz a nyúlós ropogós sajtréteg. 

A spenót szezon kellős közepén érdemes a lehető legtöbb formájában az asztalra tenni az ízletes leveles zöldséget. A spenótos lasagne elkészítése például felettébb egyszerű, és hús nélkül is igazán finom, csupán a kellő sajtmennyiségre érdemes odafigyelni, valamint arra, hogy lehetőleg friss spenótból készüljön a fogás.

Hozzávalók

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 25 dkg spenót
  • 3 dl főzőtejszín
  • 25 dkg ricotta
  • 10 dkg vaj
  • 4 ek liszt
  • 6 dl tej
  • bors
  • őrölt szerecsendió
  • 30 dkg lasagne tészta
  • 40 dkg reszelt sajt

 

A felaprított fokhagymát olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított spenótot. 10-15 percig pároljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, megsózzuk, ezután pedig lehúzzuk a tűzről, és amikor már langyos, akkor hozzáadjuk a ricottát.

Egy másik lábasban vajat olvasztunk, beleszórjuk a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a hideg tehet, ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd habverővel addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik.

Egy hőálló tálba lefektetünk egy vékony spenót réteget, majd rápakolunk egy réteg lasagne tésztát. Ezután következik még egy réteg spenót, erre jöhet a besamel, a reszelt sajt, majd megint a tészta. Addig folytatjuk a rétegzést, amíg a hozzávalókból semmi nem marad.

Az utolsó réteg a sajt legyen. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago