Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a szaftos, fűszeres, krémes szószban úszó húsgolyók pontosan ilyenek. Ez a recept nem véletlenül kapta a „Marry Me” nevet – olyan gazdag, ízes és kényeztető, hogy bárki azonnal beleszeret.
Ráadásul nem kell hozzá sem Michelin-csillag, sem fél nap a konyhában. Egy jó adag darált hús, egy kis parmezán, fűszerek, fokhagyma, tejszín… és máris kész a vasárnapi vacsora, amire mindenki emlékezni fog.
Hozzávalók (4 főre)
A húsgolyókhoz:
- 500 g darált marha vagy sertés-marha keverék
- 1 tojás
- 50 g zsemlemorzsa
- 50 g reszelt parmezán
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 teáskanál szárított oregánó
- só, bors ízlés szerint
A szószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 teáskanál chilipehely (elhagyható)
- 200 ml húsalaplé
- 200 ml tejszín (min. 30%-os)
- 80 g reszelt parmezán
- 8–10 szem szárított paradicsom, csíkokra vágva
- 1 teáskanál szárított bazsalikom vagy friss, ha van
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A húsgolyó hozzávalóit alaposan keverd össze, majd formázz kb. 20 darab kis golyót.
- Egy serpenyőben kevés olajon süsd körbe a húsgolyókat, míg kérget kapnak. Nem baj, ha belül még picit nyersek – a szószban tovább főnek.
- Vedd ki a golyókat, a serpenyőben maradt zsiradékra dobd rá a fokhagymát és a chili pelyhet, majd öntsd fel az alaplével.
- Add hozzá a tejszínt, parmezánt, szárított paradicsomot és fűszereket, majd főzd pár percig, míg krémes lesz.
- Tedd vissza a húsgolyókat, és lefedve főzd további 10-15 percig, míg teljesen átsülnek és az ízek összeérnek.
Tálalási tippek
- Klasszikusan: spagetti vagy tagliatelle tészta mellé
- Rustikusan: friss ciabattával vagy puha házikenyérrel tunkolva
- Extra fancy: polentával vagy krumplipürével
Tipp
Ha marad, ne aggódj, ez a fajta húsgolyó másnap még jobban összeér, és hidegen is finom.
Akár fagyasztható is, külön a szószban vagy anélkül.
Ez az étel nem csak egy recept – ez egy érzelmi biztonságot adó, meleg, krémes ölelés egy tányéron. És ha valakinek ezt főzöd… nem csoda, ha utána úgy érzi: veled akarja tölteni az életét.
Mi az a „marry me meatballs” magyarul?
Krémes, tejszínes-parmezános szósszal készült fűszeres húsgolyó, sütőben vagy serpenyőben elkészítve.
Mivel tálaljam ezeket a húsgolyókat?
Tésztával, friss kenyérrel, polentával vagy sült krumplival. De önmagában is megállja a helyét.
Lehet előre elkészíteni?
Igen, remekül újramelegíthető, sőt másnapra még jobban összeérnek az ízek.