Egytál étel

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a szaftos, fűszeres, krémes szószban úszó húsgolyók pontosan ilyenek. Ez a recept nem véletlenül kapta a „Marry Me” nevet – olyan gazdag, ízes és kényeztető, hogy bárki azonnal beleszeret.

Ráadásul nem kell hozzá sem Michelin-csillag, sem fél nap a konyhában. Egy jó adag darált hús, egy kis parmezán, fűszerek, fokhagyma, tejszín… és máris kész a vasárnapi vacsora, amire mindenki emlékezni fog.

Hozzávalók (4 főre)

A húsgolyókhoz:

  • 500 g darált marha vagy sertés-marha keverék
  • 1 tojás
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 50 g reszelt parmezán
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • só, bors ízlés szerint

A szószhoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 teáskanál chilipehely (elhagyható)
  • 200 ml húsalaplé
  • 200 ml tejszín (min. 30%-os)
  • 80 g reszelt parmezán
  • 8–10 szem szárított paradicsom, csíkokra vágva
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom vagy friss, ha van
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A húsgolyó hozzávalóit alaposan keverd össze, majd formázz kb. 20 darab kis golyót.
  2. Egy serpenyőben kevés olajon süsd körbe a húsgolyókat, míg kérget kapnak. Nem baj, ha belül még picit nyersek – a szószban tovább főnek.
  3. Vedd ki a golyókat, a serpenyőben maradt zsiradékra dobd rá a fokhagymát és a chili pelyhet, majd öntsd fel az alaplével.
  4. Add hozzá a tejszínt, parmezánt, szárított paradicsomot és fűszereket, majd főzd pár percig, míg krémes lesz.
  5. Tedd vissza a húsgolyókat, és lefedve főzd további 10-15 percig, míg teljesen átsülnek és az ízek összeérnek.

Tálalási tippek

  • Klasszikusan: spagetti vagy tagliatelle tészta mellé
  • Rustikusan: friss ciabattával vagy puha házikenyérrel tunkolva
  • Extra fancy: polentával vagy krumplipürével

Tipp

Ha marad, ne aggódj, ez a fajta húsgolyó másnap még jobban összeér, és hidegen is finom.
Akár fagyasztható is, külön a szószban vagy anélkül.

Ez az étel nem csak egy recept – ez egy érzelmi biztonságot adó, meleg, krémes ölelés egy tányéron. És ha valakinek ezt főzöd… nem csoda, ha utána úgy érzi: veled akarja tölteni az életét.

Mi az a „marry me meatballs” magyarul?
Krémes, tejszínes-parmezános szósszal készült fűszeres húsgolyó, sütőben vagy serpenyőben elkészítve.

Mivel tálaljam ezeket a húsgolyókat?
Tésztával, friss kenyérrel, polentával vagy sült krumplival. De önmagában is megállja a helyét.

Lehet előre elkészíteni?
Igen, remekül újramelegíthető, sőt másnapra még jobban összeérnek az ízek.

Nyers Marcell

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

2 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago