Események

A gyógyvíz és a gasztronómia közös ünnepe

A büki KulturWellness programsorozat legnagyobb szabású rendezvénye a Gyógy-Bor Napok – Büki Gasztrofesztivál, melyet idén már 14. alkalommal rendez meg a helyi művelődési központ július 17. és 21. között.

A Vas megyei Bük település története jól ismert módon kezdődik: „A település területe már a bronzkortól lakott volt.” Később váratlan fordulattal folytatódik: „Az 1950-es évek végén kőolaj helyett melegvizet találtak a község határában.” Bükfürdő pedig külföldön is ismert és elismert gyógyfürdővé vált, amely ma már Szent György napjától Szent Mihály napjáig – egész nyáron – kulturális és kulináris programokkal kényezteti a vendégeket.

A Gyógy-Bor Napok öt napon át tíz helyszínen zajló ingyenes rendezvényén idén kiemelt szerepet kap a gasztronómia, mely külön színpadot kapott. A Gasztroszínpadon esténként neves séfek receptjeivel ismerkedhet a nagyérdemű, szombaton például Tasnádi Ákos, a budapesti Cupákos bisztró séfje mutatja be a Cupákos „Burgert”. A Bor színpadon a Budapest Bár és a Firkin nyitja a fesztivált a késő esti kulturális programot keresők örömére. A szervezők azonban a családokra is kiemelt figyelmet fordítottak: a Gyermekszínpadon a jól ismert szórakoztatók (pl. Langaléta Garabonciások, Kabóca Bábszínház) mellett a büki Ablánc Gyermek Néptánccsoport is fellép. A program azonban nem csak a színpadokon zajlik: a helyszíneket egy kézműves-kereskedő utca köti össze, ahol a kézművesek mellett neves bortermelők standjait is megtaláljuk.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago