Categories: EseményekHírek

Borünnep a vizek városában

Nem csak a borok, a halételek is főszerepet kapnak augusztus 2 – 4. között Tatán, a Neszmélyi Borünnep és Halnapok rendezvényen.

Az Öreg-tó melletti helyszínen (Kastély tér) több mint 15 borász és pincészet borait ihatjuk az ízletes halételek mellé. A program péntek délután helyi együttesek fellépésével veszi kezdetét, majd a hivatalos megnyitó keretében felvonul a Zsigmond Király Borlovagrend.

A Tatát is magába foglaló Neszmélyi borvidék területén már a római korban is szőlő termett. Aztán több időszak volt, amikor nem termett – először a török hódoltság idején, később a filoxériajárvány miatt a századfordulón. 1959-ben a terület elvesztette a borvidéki rangot, de 1977-ben újra megszerezte. A borvidék története azonban sikerekben is gazdag: a XVIII-XIX. században külföldön is keresett volt a neszmélyi bor, mely magas savtartalmának köszönhetően jól viselte a hosszú szállítást. Erről a jellegzetesen savanykás ízről Széchenyi István is elismerően nyilatkozott.

A borünnep programjai az estékre koncentrálódnak – napközben érdemes felkeresnünk az Öreg-tó partján álló romantikus várat, a vizimalmokat, az egyedülálló ökoturisztikai Fényes Tanösvényt, ahol a karsztforrások lenyűgöző élővilágát kötélhídon és csónakkal járhatjuk be, vagy a rendezvényhelyszíntől fél órányi autóútra lévő Kamalduli Remeteséget.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Könnyű és friss: Csirkés Cézár Wrap – Neked, ha gyorsan valami jót ennél

Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…

1 hét ago

Sajtos-baconös sült krumpli pikáns pepperoncinivel

Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…

1 hét ago

Mi lenne, ha holnap reggel máshogy kezdenéd a napod?

Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…

2 hét ago

Te is ott ragadtál valahol egy üres reggeli asztalnál?

Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…

2 hét ago

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 hét ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 hét ago