Események

Csokoládéfesztivál Szerencsen

Ha Szerencset egyetlen képben kellene bemutatni, a szerencsi Rákóczi-várat választanánk a szerencsi Vár csokoládé sorozatból. Szerencshez ugyanis két dolog kötődik elválaszthatatlanul: a vár és a csokoládé. E kettőt egyesíti a várban található múzeumban a helyi csokoládégyártás történetét bemutató kiállítás, valamint az augusztus 22-25. között rendezendő 12. Országos Csokoládé Fesztivál, melynek a vár az egyik helyszíne.

A szerencsi Rákóczi-vár 460, a szerencsi csokoládé majd’ 100 éves múltra tekint vissza. A vár a XVI. század végén került a császártól a Rákóczi-család birtokába, a XVIII. század eleji Rákóczi-szabadságharc után vissza a császárhoz, majd a Szirmay családhoz, akik 1945-ig lakták. Utánuk a várban irodák és magánlakások kaptak helyet. Ma már várként látogatható, itt működik a Zempléni Múzeum. Kiállításából megtudhatjuk, hogy a szerencsi üzemet az alapítástól az államosításig vezető svájci származású élelmiszeripari mérnök, Liechti Frigyes a csokoládégyárat az ország legnagyobbjává fejlesztette. A „cicás” kakaópor és a táblás csokoládék a kezdetektől kapható szerencsi termékek.

A Csokoládé Fesztivál 4 napján a 4 színpadon zajló koncertek és előadások bármelyik fesztivál programját adhatnák. Hogy csokoládéfesztiválról van szó, mégsem csak egyes kísérőrendezvények nevéből derül ki (Szerencsi Csoki Kupa sakkverseny, Bon-bon Kupa ultis találkozó): a vár színházterme Csokoládébarlanggá alakul, ahol ezúttal nem történeti emlékeket, hanem a csokoládégyártók kiállítását járhatjuk körbe (édességbemutatókkal és -kostolókkal). De jut kiállítás a Turisztikai Központba is, ahol világrekord méretű csokoládé szobrokat csodálhatunk. A legtöbb csokoládé természetesen a gyerekeknek jut, akik nem csak a várkert csokoládé kalandparkját élvezhetik: a sportcsarnokban cukrásztanodában okosodhatnak és csokoládéval kézműveskedhetnek.

Fotók forrása: Kirandulastippek.hu, Szerencsi Válasz

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago