Grandiózus gasztro ünnep Veszprémben

Szeptember 29. – október 2. között rendezik meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legnagyobb szabású gasztronómiai eseményeként a Balaton Wine&Gourmet rendezvénysorozatot. A Veszprémvölgy egyedülálló környezetében négy napon át tartó a minőségi ételeknek és italoknak szentelt ünnepen a régió legjobb éttermei és borászatai mutatkoznak be. A közönségprogramok mellett szakmai workshopok, mesterkurzusok, valamint két vendégország, Japán és Spanyolország kulináris különlegességei várják az idelátogatókat.

Illatok, ízek, élmények a Veszprémvölgy árnyas, nyárvégi ligetének fái között: 2022 szeptember 29. – október 2. között rendezik a régió valaha volt legnagyobb gasztronómiai eseményét, a Balaton Wine&Gourmet-t.

A négy napos kulináris fesztivál programjait sajtóeseményen jelentették be a szervezők. Az eseményen részt vett Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, Károlyi Zsuzsanna, a rendezvénysorozat kiemelt szponzora, az E.ON Hungária Csoport márka és marketing vezetője, Müller Mihály, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. sajtófőnöke, Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Dobosi Győző, borász, a Balatoni Borrégió elnöke, Balatonbor projektfelelős, a Balatoni Kör borászati szekciójának vezetője, Mészáros Zoltán, a Balaton Wine&Gourmet ügyvezető igazgatója, Tungli Péter, a Balaton Wine&Gourmet programigazgatója, valamint a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni.

A Balaton Wine&Gourmet a Veszprém-Bakony-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kulturájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be mindazoknak, akik egy, vagy akár több kellemes napon át szeretnének elmerülni a térség ételeinek és italainak világában. Mindezt a Veszprémvölgy egyedülállóan csodás természeti és épített környezetében: árnyas lombok alatt, a Séd patak partján, a Jezsuita Rend által a 18. században épített templom és romkert természetes díszletében, ahol valódi értelmet kap a környezettudatos, fenntartható gasztronómiai- és életszemlélet.

A hiánypótló és hagyományteremtő céllal induló gasztro ünnepen a régió legjobb és legizgalmasabb éttermei, valamint borászatai jelennek meg, hogy megmutassák sokszínűségüket a hazai és külföldi ínyenceknek. A Balaton Wine&Gourmet egyben a régió egyetlen „terrior” szemléletű borászati fesztiválja is lesz, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes borászati irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg.

A helyi és országos kiállítók mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító nemzetek is meghívást kapnak a tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre. Idén Spanyolország, valamit Japán konyhája és italkultúrája mutatkozik be.

Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Balaton Wine&Gourmet a gazdag közönségprogramok – nagyszínpadi látványbemutatók, vezetett kóstolók és minőségi kiállítók – mellett szakmai programokat, hazai és külföldi szakemberek, Michelin csillagos séfek, valamint meghívott szakértők közreműködésével tartott workshopokat, mesterkurzusokat is kínál, amelyek az étel-ital kultúrán túlmutató, ahhoz tágabban kapcsolódó témákat is elemeznek.

Nyers Marcell

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago