A palacsinta nagyon közkedvelt étel, nemcsak itthon, de a világ többi táján is. Az említett finomság világnapja ráadásul egybeesik a nagyböjt kezdete előtti utolsó nappal. Első hallásra talán véletlennek tűnhet, de közel sem az. Elmeséljük, miért!
A palacsinta története nagyon régre nyúlik vissza, egészen pontosan a római korig kell visszautaznunk. A lepényre emlékeztető tésztákat kövön vagy egyes elképzelések szerint bronzpajzson sütötték meg. Bár ez utóbbi igazsága megkérdőjelezhető, az azonban már nem, hogy a palacsinta nagy szerepet töltött be a római légiók ellátásban, mivel hosszabb ideig is eltartható volt. Ekkoriban azonban nem édes tölteléket használtak, hanem húsosat. A palacsinta szó első írásos megjelenése egy 1577-es kolozsvári glosszákban maradt fent.
És, hogy mégis mi köze van a palacsintának a húshagyó keddhez? A nagyböjt kezdete előtti utolsó napon ugyanis nemcsak húst ettek utoljára, hanem tojást és zsírt is. Így jött a képbe a palacsinta, ugyanis ez az étel tökéletesen jól jött ahhoz, hogy a maradék tojást és zsírt felhasználják.
A palacsinta elkészítési módjai egyébként országonként eltérőek lehetnek, de az alapok mindenhol ugyanazok: liszt, tojás, só. Itthon elsősorban a vékony, serpenyőben sütött palacsintát készítjük, de létezik az amerikai és a japán verzió is, amely jóval vastagabb tésztából készül.
Ha szeretnétek megismerni a tökéletes palacsinta tésztájának titkát, akkor itt remek tippeket találtok: http://vajling.hu/2020/01/10/a-palacsinta-sutes-fortelyai/
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…