Categories: EseményekHírek

Ma van a palacsinta világnapja!

A palacsinta nagyon közkedvelt étel, nemcsak itthon, de a világ többi táján is. Az említett finomság világnapja ráadásul egybeesik a nagyböjt kezdete előtti utolsó nappal. Első hallásra talán véletlennek tűnhet, de közel sem az. Elmeséljük, miért!

A palacsinta története nagyon régre nyúlik vissza, egészen pontosan a római korig kell visszautaznunk. A lepényre emlékeztető tésztákat kövön vagy egyes elképzelések szerint bronzpajzson sütötték meg. Bár ez utóbbi igazsága megkérdőjelezhető, az azonban már nem, hogy a palacsinta nagy szerepet töltött be a római légiók ellátásban, mivel hosszabb ideig is eltartható volt. Ekkoriban azonban nem édes tölteléket használtak, hanem húsosat. A palacsinta szó első írásos megjelenése egy 1577-es kolozsvári glosszákban maradt fent.

A palacsinta fagylalttal tálalva is isteni

És, hogy mégis mi köze van a palacsintának a húshagyó keddhez? A nagyböjt kezdete előtti utolsó napon ugyanis nemcsak húst ettek utoljára, hanem tojást és zsírt is. Így jött a képbe a palacsinta, ugyanis  ez az étel tökéletesen jól jött ahhoz, hogy a maradék tojást és zsírt felhasználják.

A palacsinta elkészítési módjai egyébként országonként eltérőek lehetnek, de az alapok mindenhol ugyanazok: liszt, tojás, só. Itthon elsősorban a vékony, serpenyőben sütött palacsintát készítjük, de létezik az amerikai és a japán verzió is, amely jóval vastagabb tésztából készül.

Ha szeretnétek megismerni a tökéletes palacsinta tésztájának titkát, akkor itt remek tippeket találtok: http://vajling.hu/2020/01/10/a-palacsinta-sutes-fortelyai/

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago