A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja az újházi tyúkhúslevest. Ismerős a helyzet? Egy esküvőn ma már a tányéron dől el minden: mutatjuk, milyen gasztro-trendek hódítanak a lagzikban, és ki az, aki ezt a káoszt képes ízlésesen tálalni.

Aki volt már esküvőn, pontosan tudja: a dekorációra két hónap múlva már senki nem emlékszik, de arra, hogy hideg volt-e a leves, vagy milyen volt a torta, még évekig. A Vajling.hu olvasóinak nem kell magyarázni, hogy az étkezés közösségi élmény, egy esküvőn pedig ez hatványozottan igaz. De hogyan változtak meg az igények az elmúlt években?

A svédasztaltól a Food Truckig

A gasztronómiai forradalom végre elérte az esküvőket is. A klasszikus ültetett vacsorák mellett egyre népszerűbbek az interaktív megoldások:

  • Grazing Table (Legelőasztal): A hagyományos sós süteményes tálcák helyett hatalmas, látványos sajtokkal, sonkákkal, gyümölcsökkel és magvakkal megpakolt asztalok várják a vendégeket.
  • Látványkonyha: Amikor a séf a vendégek előtt süti a steaket vagy készíti a friss tésztát.
  • Éjféli menü 2.0: A töltött káposzta helyett mini hamburgerek, taco állomások vagy éppen egy beguruló pizza food truck menti meg az éhes táncosokat.

A szervezés rémálma: Diéták és időzítés

Bár ezek a trendek fantasztikusan hangzanak, a kivitelezésük komoly logisztikát igényel. Képzeljünk el egy 100 fős vendégsereget, ahol figyelni kell az ételallergiákra, a speciális kérésekre, és arra, hogy a torta ne olvadjon el a nyári kánikulában a felvágás előtt.

Itt vérzik el a legtöbb “csináld magad” esküvő. A gasztronómiai élmény ugyanis nem csak a szakácson múlik, hanem az időzítésen és a koordináción. Mikor érkezzen a leves? Hova álljon a felszolgáló? Ki egyeztet a cukrásszal a hűtőkapacitásról?

Aki a szálakat mozgatja

Sokan azt hiszik, hogy a jó menüsort csak a séffel kell leegyeztetni, pedig a gördülékeny vacsora kulcsa valójában a szervező kezében van. Nem véletlen, hogy ez ma már egy külön szakma, amit tanulni kell.

Egy profi szervező nemcsak azt tudja, melyik catering cég a legmegbízhatóbb, hanem azt is, hogyan állítson össze egy olyan forgatókönyvet, ahol az étel friss, a kiszolgálás gyors, és a vendégek elégedettek. Ha téged is vonz a rendezvények világa, és szívesen lennél az az ember, aki kézben tartja ezeket a folyamatokat, akkor érdemes elmélyedni a szakma rejtelmeiben. A MOE Rendezvényakadémia gyakorlatorientált esküvőszervező tanfolyam tematikájában például kiemelt helyet kap a catering cégekkel való kapcsolattartás és a gasztronómiai logisztika.

Hiszen a végén minden azon múlik, hogy a pár és a vendégek önfeledten élvezhessék az ízeket – a háttérmunkát pedig bízzuk a profikra.

Aki volt már esküvőn, pontosan tudja: a dekorációra két hónap múlva már senki nem emlékszik, de arra, hogy hideg volt-e a leves, vagy milyen volt a torta, még évekig. A Vajling.hu olvasóinak nem kell magyarázni, hogy az étkezés közösségi élmény, egy esküvőn pedig ez hatványozottan igaz. De hogyan változtak meg az igények az elmúlt években?

A svédasztaltól a Food Truckig

A gasztronómiai forradalom végre elérte az esküvőket is. A klasszikus ültetett vacsorák mellett egyre népszerűbbek az interaktív megoldások:

Grazing Table (Legelőasztal): A hagyományos sós süteményes tálcák helyett hatalmas, látványos sajtokkal, sonkákkal, gyümölcsökkel és magvakkal megpakolt asztalok várják a vendégeket.
Látványkonyha: Amikor a séf a vendégek előtt süti a steaket vagy készíti a friss tésztát.
Éjféli menü 2.0: A töltött káposzta helyett mini hamburgerek, taco állomások vagy éppen egy beguruló pizza food truck menti meg az éhes táncosokat.
A szervezés rémálma: Diéták és időzítés

Bár ezek a trendek fantasztikusan hangzanak, a kivitelezésük komoly logisztikát igényel. Képzeljünk el egy 100 fős vendégsereget, ahol figyelni kell az ételallergiákra, a speciális kérésekre, és arra, hogy a torta ne olvadjon el a nyári kánikulában a felvágás előtt.

Itt vérzik el a legtöbb “csináld magad” esküvő. A gasztronómiai élmény ugyanis nem csak a szakácson múlik, hanem az időzítésen és a koordináción. Mikor érkezzen a leves? Hova álljon a felszolgáló? Ki egyeztet a cukrásszal a hűtőkapacitásról?

Aki a szálakat mozgatja

Sokan azt hiszik, hogy a jó menüsort csak a séffel kell leegyeztetni, pedig a gördülékeny vacsora kulcsa valójában a szervező kezében van. Nem véletlen, hogy ez ma már egy külön szakma, amit tanulni kell.

Egy profi szervező nemcsak azt tudja, melyik catering cég a legmegbízhatóbb, hanem azt is, hogyan állítson össze egy olyan forgatókönyvet, ahol az étel friss, a kiszolgálás gyors, és a vendégek elégedettek. Ha téged is vonz a rendezvények világa, és szívesen lennél az az ember, aki kézben tartja ezeket a folyamatokat, akkor érdemes elmélyedni a szakma rejtelmeiben. A MOE Rendezvényakadémia gyakorlatorientált esküvőszervező tanfolyam tematikájában például kiemelt helyet kap a catering cégekkel való kapcsolattartás és a gasztronómiai logisztika.

Hiszen a végén minden azon múlik, hogy a pár és a vendégek önfeledten élvezhessék az ízeket – a háttérmunkát pedig bízzuk a profikra.

Hirdetés: