Maszatos, zavaros, vagyis murcos – mint a forrásban lévő bor színe. Innen már érthető, miért nevezzük murcinak az erjedésben lévő újbort, a must és a bor közti átmenetet. A murci kedvelt ital, még fesztiválja is van Vecsésen: a VII. Vecsési Murcifesztet idén augusztus 31-én tartják.
A török hódoltság utáni lakossághiányt a földesurak betelepítésekkel igyekeztek orvosolni. Így kerültek német (eredetüktől függetlenül nálunk csak sváboknak hívott) bevándorlók Magyarországra. Vecsésre például Grassalkovich Antal hívta őket. A svábok pedig hozták magukkal a szőlőtermesztés tudását és szeretetét. Az 1875-ös filoxérajárvány és a II. világháború utáni kitelepítés többszörösen törte ketté a sváb borkultúrát, amely azonban a rendszerváltás környékén újraéledt. Vecsésen is megalakult a Vecsési Borbarátok Egyesülete, amely a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesülettel közösen a Vecsési Murcifeszt szervezője. A rendezvényen a sváb fúvószene mellett a Borbarátok által felajánlott borokat, csülköt és egyéb ínyencséget – és természetesen murcit kóstolhatnak a látogatók.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…