Maszatos, zavaros, vagyis murcos – mint a forrásban lévő bor színe. Innen már érthető, miért nevezzük murcinak az erjedésben lévő újbort, a must és a bor közti átmenetet. A murci kedvelt ital, még fesztiválja is van Vecsésen: a VII. Vecsési Murcifesztet idén augusztus 31-én tartják.

A török hódoltság utáni lakossághiányt a földesurak betelepítésekkel igyekeztek orvosolni. Így kerültek német (eredetüktől függetlenül nálunk csak sváboknak hívott) bevándorlók Magyarországra. Vecsésre például Grassalkovich Antal hívta őket. A svábok pedig hozták magukkal a szőlőtermesztés tudását és szeretetét. Az 1875-ös filoxérajárvány és a II. világháború utáni kitelepítés többszörösen törte ketté a sváb borkultúrát, amely azonban a rendszerváltás környékén újraéledt. Vecsésen is megalakult a Vecsési Borbarátok Egyesülete, amely a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesülettel közösen a Vecsési Murcifeszt szervezője. A rendezvényen a sváb fúvószene mellett a Borbarátok által felajánlott borokat, csülköt és egyéb ínyencséget – és természetesen murcit kóstolhatnak a látogatók.

Hirdetés: