Categories: GasztoTechTeszt

Na, ezért jó egy airfryer a konyhában

Hatalmas lendülettel robbant be a piacra a forró levegővel dolgozó airfryer, amely különösen az egészséges és fenntartható életmód hívei között vált a hétköznapok elengedhetetlen kellékévé. Az elmúlt hetekben a Tefal Easy Fry & Grill & Oven nevű forrólevegős sütőjét próbálhattuk ki, amellyel nem csak rántott, bundázott finomságokat készíthetünk minimális olaj felhasználásával, de akár grillezhetünk és párolhatunk is a segítségével.

Az utóbbi években a gyártók egymást túllicitálva igyekeznek azon, hogy minél nagyobb teljesítményt tudjanak belesűríteni az airfryerekbe. A forrólevegős sütő Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem véletlenül, hiszen egy kompakt, kis méretű konyhai készülékben minimális  olaj felhasználásával készíthetünk finom, egészséges ételeket a keringetett meleg levegő segítségével.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a hagyományos sütők-tűzhelyek új modelljei, valamint a beépíthető sütők jóformán mindegyike képes a forró levegő keringetésére, igaz a technológia némileg különböző: míg a sütő hőlégkeveréssel, addig az airfryer hőlégbefújással végzi a munkát. A forrólevegős készülék valódi előnye tehát  nem is feltétlenül ebben, hanem kompakt, kis méretű kialakításában rejlik, aminek köszönhetően kisebb adagoknál lényegesen takarékosabb a használata a mindennapokban. További előnye, hogy szinte azonnal működésre kész, nincs felesleges várakozási idő, míg a készülék felfűt, arról nem is beszélve, hogy kompakt kialakítása révén akár a nyaralásra is kényelmesen magunkkal vihetjük.

A Tefal Easy Fry & Grill & Oven (kódnevén FW501815) sok versenytársával ellentétben egy nagyon sokoldalú készülék, ugyanis nem csak az olajban sült ételek készítését tudjuk kiváltani vele, de grillezhetünk és száríthatunk is a segítségével. A sütő összesen 1.7 kg kapacitású, amely bőven elég egy 1-2 fős háztartás kiszolgálására, akár egy kisebb grillcsirkét is megsüthetünk benne, de grill zöldségeket és desszertet is elkészíthetünk a segítségével. Összesen nyolc előre megadott programmal – hasábburgonya, csirke, hús, halak, pizza, torta, szárítás, grillezés – rendelkezik, amelyeket a digitális kijelzőn tudunk beállítani. A készülék a kiválasztott programhoz igazodva beállítja a szükséges hőmérsékletet és időt, ám amennyiben mi magunk állítanánk be ezeket, természetesen erre is megvan a lehetőségünk.

Ami szintén elvitathatatlan előnye az airfryernek, hogy kifejezetten egyszerű a tisztítása, a fiók és a rácsok mosogatógépben is moshatók, és a tapadásmentes bevonatuknak köszönhetőn nem ég rájuk az étel, így a bosszantó kapargatástól is megkímélhetjük magunkat.

A készüléket működés közben is kinyithatjuk, ami azért is fontos, mert nincs benne lapát, ami megkavarhatná az ételt, így nekünk magunknak kell időnként megrázogatni, megforgatni a fogást. Itt érdemes megjegyezni, hogy sok mai airfryer már rendelkezik olyan funkcióval, amely jelzi, ha meg kell rázogatni az ételt, a Tefal forrólevegős sütője azonban nem rendelkezik ezzel a képességgel.

És most jöjjön a lényeg, nézzük meg mire képes élesben a Tefal Easy Fry & Grill & Oven. A tesztidőszak alatt öt különböző ételt készítettünk el benne: krumplit és karajt sütöttünk, valamint padlizsánt, gombát és sajtot grilleztünk a segítségével. A sütéshez mirelit krumplit használtunk, itt kifejezetten pozitív meglepetés volt, hogy a szokásos puha, löttyedt hasábok helyett kívül ropogós, belül puha krumplikat kaptunk. Bár egy kisebb grillcsirke is elfért volna az eszközben, mi a sertéskaraj mellett tettük le a voksunkat, és milyen jól tettük, mert a hús tökéletesen szaftosra és puhára készült, miközben ízletes kéreg is képződött a tetején. Mindezek mellett padlizsánt, sajtot és gombát is grilleztünk a készülékben, utóbbi különösen zamatosra sikerült: gyorsan átsült, puha és lédús maradt, miközben megtartotta azt a kellemes gombaízt, amiért annyira szeretjük ezt az alapanyagot.

A Tefal Easy Fry & Grill & Oven letisztult külseje és a gondos dizájn egyből elnyerte tetszésünket, és a külcsín mellett a belső tulajdonságokkal is elégedettek voltunk, jó állagú, ízletes ételeket készítettünk el a segítségével. A minőség árát megkéri a gyártó (körülbelül 70 és 77 ezer forint között szerezhető be a magyar piacon), ám az általuk kért összeg sokak számára így is elfogadható, ugyanis néhány kényelmi funkció hiányától eltekintve a Tefal forrólevegős sütője tökéletesen meggyőzi a vásárlót az airfryerek létjogosultságáról.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

19 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago