Gasztroturizmus

Így ettek a nemzet nagyjai 2. – Jókai a bablevest, Mikszáth a töltött káposztát kedvelte

Egy korábbi cikkünkben már elmeséltük, mi volt Petőfi, Ady, Kosztolányi és Krúdy kedvenc fogása. Sorozatunkból ezúttal is irodalmunk nagyjainak új arcát ismerhetitek meg, amelyből kiderül Jókai, Arany és Mikszáth vajon mennyire szerette a hasát. 

Jókai Mór

Jókai Mór kedvencét talán nem is nehéz eltalálnunk, hiszen még egy ételt is elneveztek róla: a nagyszemű babból és füstölt malackörömből készült leves közismerten az író egyik kedvence volt, bár ő maga „görögolvasó arany- vagy angyalbakkancs” néven emlegette. Jókai bár szerette a magyar fogásokat, állítólag a francia konyhát is magáénak érezte.

Forrás: Receptműhely

Arany János

Arany János étkezési szokásairól K. Nagy Lajos zsadányi lelkésztől tudhatunk meg többet, aki 1938-ban feljegyezte Szabó István geszti esperes visszaemlékezéseit, aki bár nem ismerte a költőt, egy s mást azért hallott róla. Például azt, hogy Arany „reggelire szerette a bivalytejet, amibe a kenyeret beleaprította”, de a paprikás csirkét galuskával és a túróscsuszát tejföllel nyakon öntve, megszórva apró tepertővel is a kedvelt eledelei közé tartozott. Legkedvesebb desszerte a Marcza-fánk (marcafánk vagy marcifánk) volt, amelynek elkészítési fortélyait a költő maga is papírra vetette. 

Forrás: Cultura

Mikszáth Kálmán

Ha azt halljuk, hogy nagy palóc, egyből Mikszáth Kálmán ugrik be, akinek egész sor gasztronómiával kapcsolatos színes írása és novellája jelent meg. Egyik kedvenc fogása a kapros-túrós lepény volt, de műveiben több ízben is találkozhatunk a paprikás malacpörkölttel, a kemencében sült pecsenyével és a levélen sült lepénnyel is. A töltött káposztát pedig egyenesen fenséges eledelnek tartotta: “hogy a töltött káposzta, az ételek királya (le a kalappal őfelsége előtt!) mit kíván: egy sor füle, egy sor orja, egy sor kövérje, egy sor töltelék.” 

Forrás: Femina

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago