Categories: Gasztroturizmus

Így ettek a nemzet nagyjai 2. – Jókai a bablevest, Mikszáth a töltött káposztát kedvelte

Egy korábbi cikkünkben már elmeséltük, mi volt Petőfi, Ady, Kosztolányi és Krúdy kedvenc fogása. Sorozatunkból ezúttal is irodalmunk nagyjainak új arcát ismerhetitek meg, amelyből kiderül Jókai, Arany és Mikszáth vajon mennyire szerette a hasát. 

Jókai Mór

Jókai Mór kedvencét talán nem is nehéz eltalálnunk, hiszen még egy ételt is elneveztek róla: a nagyszemű babból és füstölt malackörömből készült leves közismerten az író egyik kedvence volt, bár ő maga „görögolvasó arany- vagy angyalbakkancs” néven emlegette. Jókai bár szerette a magyar fogásokat, állítólag a francia konyhát is magáénak érezte.

Forrás Receptműhely

Arany János

Arany János étkezési szokásairól K. Nagy Lajos zsadányi lelkésztől tudhatunk meg többet, aki 1938-ban feljegyezte Szabó István geszti esperes visszaemlékezéseit, aki bár nem ismerte a költőt, egy s mást azért hallott róla. Például azt, hogy Arany „reggelire szerette a bivalytejet, amibe a kenyeret beleaprította”, de a paprikás csirkét galuskával és a túróscsuszát tejföllel nyakon öntve, megszórva apró tepertővel is a kedvelt eledelei közé tartozott. Legkedvesebb desszerte a Marcza-fánk (marcafánk vagy marcifánk) volt, amelynek elkészítési fortélyait a költő maga is papírra vetette. 

Forrás Cultura

Mikszáth Kálmán

Ha azt halljuk, hogy nagy palóc, egyből Mikszáth Kálmán ugrik be, akinek egész sor gasztronómiával kapcsolatos színes írása és novellája jelent meg. Egyik kedvenc fogása a kapros-túrós lepény volt, de műveiben több ízben is találkozhatunk a paprikás malacpörkölttel, a kemencében sült pecsenyével és a levélen sült lepénnyel is. A töltött káposztát pedig egyenesen fenséges eledelnek tartotta: “hogy a töltött káposzta, az ételek királya (le a kalappal őfelsége előtt!) mit kíván: egy sor füle, egy sor orja, egy sor kövérje, egy sor töltelék.” 

Forrás Femina

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago