Megkóstoltuk az ország egyik legfinomabb tortáját, de hanyatt nem estünk tőle

Minden évben megkóstoljuk az ország tortáját, és ez idén sem maradhatott el: a Curiositas finomnak finom volt, de azért nem ájultunk el tőle. 

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország tortája” versenyt, amelynek egyik nyertese a Füredi Krisztián cukrász keye munkáját dicsérő Curiositas lett.

A latinul kíváncsiság névre hallgató torta valódi kuriózum, az összetételét tekintve legalábbis mindenképpen: fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. A Hisztéria Facebook oldala szerint a tortát a Gundel palacsinta inspirálta – ami számunkra külön örvendetes, ugyanis nagy rajongói vagyunk a magyar desszertnek.

Előrebocsájtjuk, hogy itt a szerkesztőségben minden évben izgalommal várjuk az Ország Tortája versenyt, és azt is, hogy letesztelhessük a díjazottakat. Bár idén picit elhúzódott a kóstolás, már nagyon kíváncsiak voltunk a nyertesre: egyrészt azért, mert már első hallásra is szimpatikusnak találtuk a torta koncepcióját, másrészt kíváncsiak voltunk, vajon mit tudtak kihozni egy olyan karakteres, ám kissé mostoha gyümölcsből, mint a birsalma.

A torta állaga szerintünk különösen izgalmas lett – szinte rétegenként változott – amelyben a ropogós réteg volt az abszolút kedvencünk. Ránézésre nem vitték túlzásba a tortát, amolyan egyszerű, de nagyszerű lett, az aranyozott mandulaszemért pedig külön respekt – az valóban nagyon elegánssá varázsolta a desszertet. Ami pedig az ízét illeti: a torta alapvetően telt ízvilágú, ám mégsem hagyott bennünk teltség érzetet. [tds_note]Bár összességében egy finom és kellemes sütemény, mi jobban értékeltük volna, ha a birsalma fanyar ízvilágára nagyobb hangsúly helyeződik. [/tds_note] Bár a Curiositas csalódást biztos nem okoz, nem hinnénk, hogy bekerül majd a torták nagykönyvébe – legalábbis nekünk biztosan nem.

Az Ország Tortájának cukormentes, Szentivánéji Álom névre hallgató meggyes desszertje még várat magára, de ígérjük, hamarosan jelentkezünk vele kapcsolatban is!

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Hazai alapanyag, világhírű konyha a Michelin-csillagos Salt étteremben

A budapesti Salt nemcsak egy étterem, hanem egy olyan gasztrohely, ahol a természet, a hagyomány…

2 nap ago

Mi a különbség a különböző sók között?

A só sokkal több, mint egyszerű ízesítő – valójában az egyik legrégebbi és legfontosabb konyhai…

2 nap ago

Leves, szósz, püré? Egy ipari rúdmixer mindent visz!

A professzionális konyhatechnológia egyik legnélkülözhetetlenebb eszköze a rúdmixer, más néven botmixer vagy merülőmixer. Bár első…

2 nap ago

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

5 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

5 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

1 hét ago