Vendéglátóhelyek

Patkó Büfé: nosztalgia lángosozó nyílt Pirtón

Jó lángosozót találni nem könnyű dolog, hiszen olykor már ránézésre tudni lehet, hogy gyomorrontás lesz a vége: vagy túl szikkadt, olajos a tészta, vagy a feltétek minőségével van gond. Kritikus szemmel vizslattuk a nemrégiben megnyílt Patkó Büfé lángosait is, de ha akartunk sem tudtunk volna belekötni. 

Kiskunhalashoz közel, Pirtón található egy lángosozó, melynek nevébe már imitt-amott belefutottunk. A lágy, kelt tésztából készülő lepény egyébként is nagy kedvencünk, ám mikor megtudtuk, hogy a helyiek szerint itt készül a környék legjobb lángosa, nem kellett kétszer mondani, hogy lelkes amatőrök módjára végigegyük az étlapot.

A Patkó Büfé a hagyományos lángosozók vonalát követi, ahol a hagyományost nem pejoratív jelzőként, hanem dicséretnek szánjuk. Az előre pontosan kimért tésztabucikat szakavatott mozdulatokkal széthúzogatják, forró olajba dobják, egyszer-kétszer átforgatják, majd kivéve kicsit meg is ütögetik, hogy a felesleges olaj alaposan lecsepegjen. Ezután jöhetnek a feltétek: a klasszikus fokhagymás, sajtos, tejfölös, és sajtos-tejfölös variánsok mellett füstölt sajtos és különféle töltött lángosok is helyet kaptak az étlapon. Utóbbiak lehetnek csirkemellsonkával-sajttal, virslivel-sajttal és csokival töltöttek, de ott van a híres nevezetes Patkómester lángos is, amely kapcsán a kis pirtói büfét leginkább emlegetik.

A postával és a polgármesteri hivatallal szemben, Pirtón találjátok meg a Patkó Büfét.

Bár a lángos már önmagában is egy klassz dolog, így töltve egész egyszerűen fenséges. [tds_note]Már attól összefutott a nyál a szánkban, hogy megláttuk, mi kerül a Patkómester névre keresztelt lángos tésztája közé: sonka, füstölt kolbász, gomba, lilahagyma és sajt.[/tds_note] Az édesszájúaknak sem kell aggódni, ők sem maradnak hoppon, a Patkó Büfében ugyanis csokival töltött lángos is kapható (ami meglepő, de tényleg finom!), akik pedig nem szeretik a lángost – már ha van egyáltalán ilyen -, azok a szendvicsek és a frissen sült kolbász/hurka variációk közül válogathatnak.

A sonkával, füstölt kolbásszal, gombával, lilahagymával és sajttal töltött Patkómester lángos.

A magyar konyha kedvelői számára különösen érzékeny téma a lángos, hiszen ez az az étel, amelyet nem csak mi, de az ide látogató külföldiek is elsőként kérnek, mint helyi specialitást. Érthető hát, hogy szívünkön viseljük a lángos sorsát, és főbenjáró bűnként tekintünk az elrontott példányokra.

Ilyen felvértezett mentalitással érkeztünk meg a klasszikus ízvilágú Patkó Büféhez is, ám a legnagyobb kritikusság mellett sem tudtunk belekötni az ott készült lángosokba: amellett, hogy a tészta meglepően légies és könnyed, ráadásul alaposan meg is van pakolva, harapáskor a tészta fenséges ízét lehet élvezni, a fokhagyma, a sajt és a tejföl leginkább kiegészítésképpen szolgál. Ami a lángosok méretét illeti, a se nem túl nagy, se nem túl kicsi lepények éppen tökéletesek arra, hogy az ember kellemesen jóllakjon velük. Összességében tehát nagyon elégedetten (és teli gyomorral) távoztunk, hiszen ezek a lángosok egyszerűen úgy jók, ahogy vannak.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Már nem elég a pörkölt éjfélkor: Így lett a gasztronómia a modern esküvők új főszereplője

A násznép fele gluténmentes, a másik fele a street foodra esküszik, a nagymama viszont hiányolja…

3 nap ago

Tetőtér-beépítés tervezése: Készítsd elő a terveket és engedélyeket a tavaszi startra!

Ahogy a hideg beáll, a legtöbb építkezés lelassul vagy le is áll. Sokan úgy gondolják,…

3 nap ago

Biztonságos, páramentes tárolás a kerti fémházban

A fém kerti házak a praktikum és a tartósság szinonimái. Robusztus kialakításuknak köszönhetően hatékony védelmet…

7 nap ago

Fúrás, csiszolás, darabolás: Por- és forgácsmentes barkácsműhely télen

A téli időszak ideális a beltéri barkácsprojektekhez, felújításokhoz és a régóta halogatott műhelymunkákhoz. Azonban a…

7 nap ago

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

3 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

4 hét ago