Bár az ételek terén is igaz a mondás, hogy ízlések és pofonok, egyes fogásokkal azonban nem árt, ha óvatosan bánunk. Bizonyos ételek ugyanis, ha nem jól készítik el őket, bizony gyilkolhatnak is. 

Kepayang gyümölcs

Ha Dél-Kelet Ázsiában járunk, semmiképpen ne essünk neki a kepayang gyümölcs falatozásának. A focilabda méretű ínyencség magja hidrogén-cianidot tartalmaz, ami halálos méreg. Ahhoz hogy a gyümölcs ehetővé váljon, több módszer is létezik, ami nagyon fontos, hogy ki tudják oldani belőle a cianidot. Ez két eljárással érhető el: vagy megfőzik a magokat a maghéj nélkül, és utána vízbe áztatják, vagy pedig kőris- és banánlevelekbe csomagolva, 1-2 hónapra eltemetik a főtt magokat, az erjedés során kiürúl belőle a méreganyag. | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Afrikai ökörbéka

Namíbiába igen közkezdet az afrikai ökörbékából készült ételt. Ám legyünk velük igen óvatosak, ugyanis az ínyencségnek számító ökörbéka éttermi menün nem szerepel, a namíbiai háztartások pedig a népi hagyományokban bízva készítik el. Ha nem megfelőlen készítik el – bár nem olyan mérgező, hogy ez legyen az utolsó vacsoránk – azért jó néhány kellemetlen órát vagy napot fog nekünk okozni. Annyival megússzuk, hogy „csak” a veserendszerünket támadja meg, mi pedig igen kellemetlen pillanatokat élünk meg vizeléskor. | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Hákarl

Ez az étellel Izlandon futhatunk össze, amely valójában egy rohasztott cápahúsból készülő ételt takar. Erre a célra azonban csak a grönlandi cápa húsa alkalmas. Mindez pedig egy hosszadalmas folyamat, ugyanis csak maga az előkészítés fél hónapot igényel.  A kibelezett állatot először homokba ássák el több hétre, és kővel lefedik, hogy a víz és a méreganyag egyaránt eltávozzon belőle. Ezután felvágják, majd fellógatják. Az eljárás után, a cápa húsa már nem mérgező, viszont, akinek gyengébb a gyomra, annak okozhat kellemetlen pillanatokat a hákarl.

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: