Categories: Hírek

3 étel, amelyet, ha nem jól készítünk, gyilkolhat

Bár az ételek terén is igaz a mondás, hogy ízlések és pofonok, egyes fogásokkal azonban nem árt, ha óvatosan bánunk. Bizonyos ételek ugyanis, ha nem jól készítik el őket, bizony gyilkolhatnak is. 

Kepayang gyümölcs

Ha Dél-Kelet Ázsiában járunk, semmiképpen ne essünk neki a kepayang gyümölcs falatozásának. A focilabda méretű ínyencség magja hidrogén-cianidot tartalmaz, ami halálos méreg. Ahhoz hogy a gyümölcs ehetővé váljon, több módszer is létezik, ami nagyon fontos, hogy ki tudják oldani belőle a cianidot. Ez két eljárással érhető el: vagy megfőzik a magokat a maghéj nélkül, és utána vízbe áztatják, vagy pedig kőris- és banánlevelekbe csomagolva, 1-2 hónapra eltemetik a főtt magokat, az erjedés során kiürúl belőle a méreganyag.

Afrikai ökörbéka

Namíbiába igen közkezdet az afrikai ökörbékából készült ételt. Ám legyünk velük igen óvatosak, ugyanis az ínyencségnek számító ökörbéka éttermi menün nem szerepel, a namíbiai háztartások pedig a népi hagyományokban bízva készítik el. Ha nem megfelőlen készítik el – bár nem olyan mérgező, hogy ez legyen az utolsó vacsoránk – azért jó néhány kellemetlen órát vagy napot fog nekünk okozni. Annyival megússzuk, hogy „csak” a veserendszerünket támadja meg, mi pedig igen kellemetlen pillanatokat élünk meg vizeléskor.

Hákarl

Ez az étellel Izlandon futhatunk össze, amely valójában egy rohasztott cápahúsból készülő ételt takar. Erre a célra azonban csak a grönlandi cápa húsa alkalmas. Mindez pedig egy hosszadalmas folyamat, ugyanis csak maga az előkészítés fél hónapot igényel.  A kibelezett állatot először homokba ássák el több hétre, és kővel lefedik, hogy a víz és a méreganyag egyaránt eltávozzon belőle. Ezután felvágják, majd fellógatják. Az eljárás után, a cápa húsa már nem mérgező, viszont, akinek gyengébb a gyomra, annak okozhat kellemetlen pillanatokat a hákarl.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago