Hírek

3 étel, amelyet, ha nem jól készítünk, gyilkolhat

Bár az ételek terén is igaz a mondás, hogy ízlések és pofonok, egyes fogásokkal azonban nem árt, ha óvatosan bánunk. Bizonyos ételek ugyanis, ha nem jól készítik el őket, bizony gyilkolhatnak is. 

Kepayang gyümölcs

Ha Dél-Kelet Ázsiában járunk, semmiképpen ne essünk neki a kepayang gyümölcs falatozásának. A focilabda méretű ínyencség magja hidrogén-cianidot tartalmaz, ami halálos méreg. Ahhoz hogy a gyümölcs ehetővé váljon, több módszer is létezik, ami nagyon fontos, hogy ki tudják oldani belőle a cianidot. Ez két eljárással érhető el: vagy megfőzik a magokat a maghéj nélkül, és utána vízbe áztatják, vagy pedig kőris- és banánlevelekbe csomagolva, 1-2 hónapra eltemetik a főtt magokat, az erjedés során kiürúl belőle a méreganyag.

Afrikai ökörbéka

Namíbiába igen közkezdet az afrikai ökörbékából készült ételt. Ám legyünk velük igen óvatosak, ugyanis az ínyencségnek számító ökörbéka éttermi menün nem szerepel, a namíbiai háztartások pedig a népi hagyományokban bízva készítik el. Ha nem megfelőlen készítik el – bár nem olyan mérgező, hogy ez legyen az utolsó vacsoránk – azért jó néhány kellemetlen órát vagy napot fog nekünk okozni. Annyival megússzuk, hogy „csak” a veserendszerünket támadja meg, mi pedig igen kellemetlen pillanatokat élünk meg vizeléskor.

Hákarl

Ez az étellel Izlandon futhatunk össze, amely valójában egy rohasztott cápahúsból készülő ételt takar. Erre a célra azonban csak a grönlandi cápa húsa alkalmas. Mindez pedig egy hosszadalmas folyamat, ugyanis csak maga az előkészítés fél hónapot igényel.  A kibelezett állatot először homokba ássák el több hétre, és kővel lefedik, hogy a víz és a méreganyag egyaránt eltávozzon belőle. Ezután felvágják, majd fellógatják. Az eljárás után, a cápa húsa már nem mérgező, viszont, akinek gyengébb a gyomra, annak okozhat kellemetlen pillanatokat a hákarl.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago