5 egészséges köret rizs helyett



A rizs az egyik legkedveltebb köretféle Magyarországon. Számos fajtája ismert, lehet basmati, jázmin, opál rizs, de fekete vagy vörös rizs is. Mi most azonban nem a rizsről kívánunk beszélni, hanem arról, hogy ha már unod, akkor mit fogyassz rizs helyett. Lesz miből válogatni!

Quinoa

  1. A tudatos táplálkozásnak már egy ideje tagja a quinoa, más néven rizsparéj. Úgynevezett álgabona (éppen ezért gluténmentes is), magját és levelét már az inkák is fogyasztották. Meglepően magas a fehérjetartalmú, ellenben alacsony a szénhidráttartalma. Bolívia szegény lakosságának nagy része fogyasztotta a quinoát. A korábban olcsó magok ára mára az európai forgalmazás miatt az egekbe szökött. Így most pont azok nem tudják megvenni, akiknek az alapvető élelmiszere volt.
Quinoa

Bulgur

A bulgur tulajdonképpen tört búza. A teljes érés előtt vagy már az érett búzaszemeket hántolás után előfőzik, kiszárítják a napon, majd összetörik őket körülbelül rizsszem nagyságúra. A hőkezelés során kivált keményítőt leveszik róla, így nem ragad össze, mint a rizs. A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan magas a rosttartalma, B-vitamin és vasban gazdag.

Árpagyöngy

Az árpagyöngy alias gersli hántolt, méret szerint osztályozott árpából készül, amely a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Az árpagyöngyöt használják töltött káposztához, de sólethez is. Emellett a zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga is.

Amaránt

Másik nevén (a talán kevésbé megnyerő) disznóparéj az ősi inka és azték kultúrában a kukorica mellett az egyik fő tápanyagforrásnak bizonyult. 1974-ben indult hódító útjára az amaránt, amikor John Robson, a Michigan-i Egyetem (USA) kutatója kimutatta egészségre gyakorolt különösen jótékony hatásait. jelentős fehérje-és zsírtartalmú, valamint esszenciális aminosavakban is gazdag.

Amaránt magok

Kuszkusz

A berber eredetű kuszkusz hántolt búzából készül, de léteznek kölesből, sárgaborsóból és kukoricából készült változatok is. Ez tulajdonképpen egy tésztaféle, (például mint nálunk tarhonya) a boltokban legtöbbször előgőzölt változatokkal találkozhatunk, amely pillanatok alatt el is készül. A kuszkusz egyébként afrikai gyökerekkel rendelkezik, ugyanakkor az arab világban is közkedvelté vált. Nemcsak ragukhoz készítik, édes változatai is ismertek.

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago