Hírek

5 egészséges köret rizs helyett



A rizs az egyik legkedveltebb köretféle Magyarországon. Számos fajtája ismert, lehet basmati, jázmin, opál rizs, de fekete vagy vörös rizs is. Mi most azonban nem a rizsről kívánunk beszélni, hanem arról, hogy ha már unod, akkor mit fogyassz rizs helyett. Lesz miből válogatni!

Quinoa

  1. A tudatos táplálkozásnak már egy ideje tagja a quinoa, más néven rizsparéj. Úgynevezett álgabona (éppen ezért gluténmentes is), magját és levelét már az inkák is fogyasztották. Meglepően magas a fehérjetartalmú, ellenben alacsony a szénhidráttartalma. Bolívia szegény lakosságának nagy része fogyasztotta a quinoát. A korábban olcsó magok ára mára az európai forgalmazás miatt az egekbe szökött. Így most pont azok nem tudják megvenni, akiknek az alapvető élelmiszere volt.
Quinoa

Bulgur

A bulgur tulajdonképpen tört búza. A teljes érés előtt vagy már az érett búzaszemeket hántolás után előfőzik, kiszárítják a napon, majd összetörik őket körülbelül rizsszem nagyságúra. A hőkezelés során kivált keményítőt leveszik róla, így nem ragad össze, mint a rizs. A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan magas a rosttartalma, B-vitamin és vasban gazdag.

Árpagyöngy

Az árpagyöngy alias gersli hántolt, méret szerint osztályozott árpából készül, amely a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle. Az árpagyöngyöt használják töltött káposztához, de sólethez is. Emellett a zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga is.

Amaránt

Másik nevén (a talán kevésbé megnyerő) disznóparéj az ősi inka és azték kultúrában a kukorica mellett az egyik fő tápanyagforrásnak bizonyult. 1974-ben indult hódító útjára az amaránt, amikor John Robson, a Michigan-i Egyetem (USA) kutatója kimutatta egészségre gyakorolt különösen jótékony hatásait. jelentős fehérje-és zsírtartalmú, valamint esszenciális aminosavakban is gazdag.

Amaránt magok

Kuszkusz

A berber eredetű kuszkusz hántolt búzából készül, de léteznek kölesből, sárgaborsóból és kukoricából készült változatok is. Ez tulajdonképpen egy tésztaféle, (például mint nálunk tarhonya) a boltokban legtöbbször előgőzölt változatokkal találkozhatunk, amely pillanatok alatt el is készül. A kuszkusz egyébként afrikai gyökerekkel rendelkezik, ugyanakkor az arab világban is közkedvelté vált. Nemcsak ragukhoz készítik, édes változatai is ismertek.

 

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago