Amitől feta a feta – a görög sajt mítosza

Ha Görögország akkor muszaka, tzaziki, na meg a feta!  Mi magyarok leggyakrabban a görög saláta egyik összetevőjeként aposztrofáljuk, pedig hazájában nagyon sokféle felhasználása közismert. Milyen sajt a feta és honnan kapta a nevét? Járjuk körül a témát, tartsatok velünk, ma a görög vizekre evezünk!

Egyszer volt, hol nem volt…

Volt egyszer egy feta. Mielőtt azonban nagyon belelendülnénk a mesélésbe, be kell valljuk, hogy a feta sajt születését sajnos homály fedi. Egyes legendák szerint Apollo és Küréné fia, Arisztaiosz volt az első, aki sajtot készített. Az Odüsszeiában pedig már a juhtejből készített sajt, azaz a feta szerepel. A feta szó viszont a későbbiekben, csupán a 17. században alakult ki, az olasz fette, azaz szeletelt szóból. Beszédes név, mivel akkoriban a fetát nagy szeletekre vágva hordókban tárolták. A feta szó első debütálása egy Libro per Cuoco nevezetű velencei szakácskönyvhöz köthető.

Görög saláta az elmaradhatatlan fetával

Mi is a feta pontosan?

2005 óta eredet védett a feta és kizárólag Görögországban készülhet. Juh-vagy kecsketej adja az alapját, amit sós lében vagy ritka esetben savóban tárolnak. A valódi görög feta pikantériáját az állatok által lelegelt fűszernövények aromája adja. A juh és kecsketej aránya a sajtban adott, a kecsketejé például nem lehet több 30%-nál. Fontos, hogy az igazi görög feta pasztörizálatlan tejből készül. Mielőtt fogyasztásra kerülne a feta, legalább két hónapos érlelésen megy keresztül, amely alatt kialakulnak azon jellemzői, amelyek különbbé teszik más, hasonló sajtokhoz.

A görögök sajtja kifejezetten sós, körülbelül 5%-os sótartalommal bír, viszonyítva ez a hagyományos sajtoknál csupán 1-2%. Kifejezetten fehérjedús, 10 dkg feta fedezi egy felnőtt ember napi fehérjeszükségletét, amely azért nem kis teljesítmény.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

18 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

19 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago