A karácsonyi süti receptekből egyszerűen sosem elég, így arra gondoltuk, hogy elhozzuk nektek azokat desszertek, amik nélkül nekünk nem ünnep az ünnep. 

Mézes krémes

Tésztához
  • 45 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 ek tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás (felverve)
  • 4 ek méz
  • 3 ek disznózsír (olvasztva)
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
Töltelékhez
  • 5 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 100 g búzadara
  • 6 ek lekvár/ dzsem (kenéshez)
  • 10 dkg tortabevonó (a tetejére)

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd négy felé szedjük.

Tepsi tetején egyesével megsütjük. Kb. 8-10-perc alatt laponként.

A cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd összekeverjük a grízes krémmel.

A tejet felforraljuk, beletesszük a grízt, levesszük a tűzről és kihűlésig kevergetjük.

Az első lap tetejére rákenjük a krém felét, majd rátesszük a második lapot, ezt pedig lekvárral borítjuk be. Ezután következik a harmadik lap, amit ismét a fehér krémmel kenünk meg, végül pedig rásimítjuk a negyedik lapot.

Ha szeretnénk a tetejét olvasztott tortabevonóval kenjük meg, ám ha viszont ezzel már nem szeretnénk pepecselni, simán porcukorral meghintve is isteni a mézes krémes.

karácsonyi süti
Fotó: Cookpad

Mákosguba torta

Hozzávalók
  • 12 db kifli
  • 1 l tej
  • 3 db tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 cs vanília cukor
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
    A krémhez
  • 4 db tojás sárgája
  • 8 dkg cukor
  • 2 cs vanília cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 15 dkg vaj
    Tetejére 
  • 3 dl habtejszín
  • 1 cs zseléfix
  • egy kevés mák

A kifliket karikára vágjuk. A tojássárgáját kiverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet felmelegítjük a vajjal, és hozzáadjuk a kikevert tojás sárgáját, és lassú tűzön szépen besűrítjük.

A darált mákot a citrom héjával összekeverjük, majd beleöntjük a tejes folyadékhoz. Ráöntjük a kifli karikákra, és megvárjuk, hogy megszívja magát kellőképpen. A 26 cm-es tortaformát kibéleljük sütőpapírral, majd belenyomkodjuk a kifliket, és 170 fokon 20-25 percig sütjük.

A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a pudingporral kikeverjük.  A tejet felforraljuk, és a tojás sárgájás keverékkel sűrűre főzzük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd a vajjal jól elkeverjük.

A kihűlt guba tetejét megkenjük a krémmel, majd hűtőben pihentetjük. A tetejét pedig ízlés szerint díszítjük.

20191226 143521 640x360 1

Sült dió mézzel

Hozzávalók
  • dkg dió
  • ek barna cukor
  • ek méz
  • fahéj

A diót forró serpenyőbe szórjuk, majd hozzáadjuk a barna cukrot. Folyamatosan kevergetjük, egészen addig, míg  a cukor folyékony nem lesz, majd hozzáadjuk a mézet is.

Addig rázogatjuk és sütjük, amíg diónk szépen megkaramellizálódik. Ezután megszórjuk fahéjjal, majd sütőpapírra terítjük, és hagyjuk kihűlni.

Műanyag dobozba rakjuk el, így ugyanis sokáig ropogós marad.

IMG 5680 630x420 1
Fotó: Alaska from Scratch

Bejgli

Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1 dl víz
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg dió (vagy mák)
  • 5 dkg mazsola
  • őrölt fahéj
  • 5 dkg méz
  • édes morzsa
  • reszelt citromhéj (vagy narancshéj)

A lisztet a margarinnal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, ügyelve arra, hogy ne olvadjon meg. Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját és a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni előtte az élesztőt). Közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle és kb. 25 dkg-os cipókat készítünk a tésztából. A hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük.

Most pedig jöhet a töltelék! A forrázott mák-vagy diótöltelékhez a vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzzuk, majd hozzáadjuk a mákot, az őrölt fahéjat, a mazsolát, és ha szeretnénk az édes morzsát is. A diótöltelék hasonló módon készül el. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, akkor kimérünk belőle ugyanannyit, amennyi a bejglik súlya.

A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A töltelékeket a tésztára helyezzük, és elegyengetjük őket. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután jöhet a bejgli tekerés, amit a végén gyengéden meglapítunk. Tepsibe tesszük, és megkenjük 1 tojás, valamint 1 tojássárgája keverékkel. Amikor a tojás rászáradt, akkor még egy rétegben megkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. Végül 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

8304041591 73dab1656a c 768x513 1

Mézeskalács golyó

A masszához:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tk mézes kalács fűszer keverék (púpos)
  • 12,5 dkg margarin
  • 1/2 dl tej
  • rum ízlés szerint

A forgatáshoz:

  • 4 ek darált háztartási keksz
  • 1 csipet mézeskalács fűszerkeverék

A massza összetevőit egy nagyobb edénybe helyezzük, és egymás tetejére tornyozzuk őket. Egy külön tányérban kiöntjük a forgatáshoz szánt darált kekszet, amit egy csipetnyi fűszerkeverékkel spékelünk meg.

Ezt követően alaposan összedolgozzuk az alapanyagokat, szépen elnyomkodva a margarint, egészen addig, míg egy egységes masszává nem válik.

Végül pedig nedves kézzel tetszőleges méretű, dundi golyókat formázunk belőlük, majd meghempergetjük a forgatáshoz előkészített darált kekszben. Azonnal tálalhatjuk is! Voilá!

20191223 115236 640x360 1

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: