Categories: HírekReceptek

Az eredeti Caesar saláta hozzávalói

A Caesar saláta eredettörténete után, pedig jöjjön a lényeg! Azt ugyanis már tudjuk, hogy a Caesar salátát Caesar Cardini olasz szakács készítette mexikói éttermében az oda látogató, és az alkoholt nem megvető jenki vendégeinek. Most akkor itt van az ideje, hogy lerántsuk a leplet az eredeti hozzávalókról!

Caesar Cardinitől személyesen már sajnos nem kérdezhetjük meg, a legautentikusabbnak azonban a népszerű amerikai tévés szakács, Julia Child által preferált Caesar salátát tartják. A Dinningguide magazin elmondása alapján Julia Child gyermekkorában járt Cardini neves mexikói éttermében, ahol még az eredeti Caesar saláta elékészítése közben is láthatta a híres szakácsot.

Elmondása szerint aminek semmiképpen nincs keresnivalója a salátában, azok a következők: főtt tojás, paradicsom, kukorica, kígyóuborka, trappista vagy más sajt (a parmezánt kivéve, ez ugyanis fő alapanyaga), gomba és lila káposzta. Minden valószínűség szerint az első saláta húst sem tartalmazott, később azonban már extra feltétként kérhettek rá többek között rákot is.

Salátának csakis római salátát használtak, ebben minden forrás egyet ért. Manapság az amerikai változat Caesar mártásának része a szardella, a Cardini féle szószban ez valószínűleg nem szerepelt. E helyett viszont szerepelt benne Worcester-szósz (ejtsd vuszter szósz), amely tulajdonképpen egy ecetes, erjesztett szardella szósz.

 

 

Római saláta

 

A kruton, azaz a pirított kenyér viszont az eredeti változatban is szerepelt. Érdekesség, hogy az első salátához még kést és villát sem használtak, úgy helyezték el ugyanis a saláta darabokat, hogy kézzel egyben megfoghatóak legyenek. A szósznak köszönhetően azonban nem volt túlságosan “tiszta” a végeredmény, így később áttértek az étel kulturáltabb, evőeszközökkel való fogyasztására is.

Szerintünk elég finom lehetett az eredeti Caesar saláta is, úgyhogy nem is vesztegetjük tovább az időt, irány a konyha!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

2 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

2 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

6 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

7 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago