Hírek

Az eredeti Caesar saláta hozzávalói

A Caesar saláta eredettörténete után, pedig jöjjön a lényeg! Azt ugyanis már tudjuk, hogy a Caesar salátát Caesar Cardini olasz szakács készítette mexikói éttermében az oda látogató, és az alkoholt nem megvető jenki vendégeinek. Most akkor itt van az ideje, hogy lerántsuk a leplet az eredeti hozzávalókról!

Caesar Cardinitől személyesen már sajnos nem kérdezhetjük meg, a legautentikusabbnak azonban a népszerű amerikai tévés szakács, Julia Child által preferált Caesar salátát tartják. A Dinningguide magazin elmondása alapján Julia Child gyermekkorában járt Cardini neves mexikói éttermében, ahol még az eredeti Caesar saláta elékészítése közben is láthatta a híres szakácsot.

Elmondása szerint aminek semmiképpen nincs keresnivalója a salátában, azok a következők: főtt tojás, paradicsom, kukorica, kígyóuborka, trappista vagy más sajt (a parmezánt kivéve, ez ugyanis fő alapanyaga), gomba és lila káposzta. Minden valószínűség szerint az első saláta húst sem tartalmazott, később azonban már extra feltétként kérhettek rá többek között rákot is.

Salátának csakis római salátát használtak, ebben minden forrás egyet ért. Manapság az amerikai változat Caesar mártásának része a szardella, a Cardini féle szószban ez valószínűleg nem szerepelt. E helyett viszont szerepelt benne Worcester-szósz (ejtsd vuszter szósz), amely tulajdonképpen egy ecetes, erjesztett szardella szósz.

 

 

Római saláta

 

A kruton, azaz a pirított kenyér viszont az eredeti változatban is szerepelt. Érdekesség, hogy az első salátához még kést és villát sem használtak, úgy helyezték el ugyanis a saláta darabokat, hogy kézzel egyben megfoghatóak legyenek. A szósznak köszönhetően azonban nem volt túlságosan “tiszta” a végeredmény, így később áttértek az étel kulturáltabb, evőeszközökkel való fogyasztására is.

Szerintünk elég finom lehetett az eredeti Caesar saláta is, úgyhogy nem is vesztegetjük tovább az időt, irány a konyha!

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

4 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

4 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

4 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago