eredeti Caesar saláta

A Caesar saláta eredettörténete után, pedig jöjjön a lényeg! Azt ugyanis már tudjuk, hogy a Caesar salátát Caesar Cardini olasz szakács készítette mexikói éttermében az oda látogató, és az alkoholt nem megvető jenki vendégeinek. Most akkor itt van az ideje, hogy lerántsuk a leplet az eredeti hozzávalókról!

Caesar Cardinitől személyesen már sajnos nem kérdezhetjük meg, a legautentikusabbnak azonban a népszerű amerikai tévés szakács, Julia Child által preferált Caesar salátát tartják. A Dinningguide magazin elmondása alapján Julia Child gyermekkorában járt Cardini neves mexikói éttermében, ahol még az eredeti Caesar saláta elékészítése közben is láthatta a híres szakácsot.

Elmondása szerint aminek semmiképpen nincs keresnivalója a salátában, azok a következők: főtt tojás, paradicsom, kukorica, kígyóuborka, trappista vagy más sajt (a parmezánt kivéve, ez ugyanis fő alapanyaga), gomba és lila káposzta. Minden valószínűség szerint az első saláta húst sem tartalmazott, később azonban már extra feltétként kérhettek rá többek között rákot is.

Salátának csakis római salátát használtak, ebben minden forrás egyet ért. Manapság az amerikai változat Caesar mártásának része a szardella, a Cardini féle szószban ez valószínűleg nem szerepelt. E helyett viszont szerepelt benne Worcester-szósz (ejtsd vuszter szósz), amely tulajdonképpen egy ecetes, erjesztett szardella szósz.

 

 

lettuce 2468495 1280
Római saláta

 

A kruton, azaz a pirított kenyér viszont az eredeti változatban is szerepelt. Érdekesség, hogy az első salátához még kést és villát sem használtak, úgy helyezték el ugyanis a saláta darabokat, hogy kézzel egyben megfoghatóak legyenek. A szósznak köszönhetően azonban nem volt túlságosan “tiszta” a végeredmény, így később áttértek az étel kulturáltabb, evőeszközökkel való fogyasztására is.

Szerintünk elég finom lehetett az eredeti Caesar saláta is, úgyhogy nem is vesztegetjük tovább az időt, irány a konyha!

Hirdetés: