Rengeteg tévhit létezik a bolognai ragu receptjével kapcsoltban, millió kérdés merülhet fel az eredetivel kapcsolatban. Bolognai spagettit ugyanis mindenki evett már, vagy legalábbis azt hitte…

Azok a paradicsomos szószok, amelyeket világszerte kapni a szupermarketekben, sajnos köszönő viszonyban sincsenek az igazi bolognai ragu receptjével. Arról, már egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk, hogyan vált népszerűvé a Magyarországon is ismert “menzai” bolognai spagetti, ha azonban van 2-3 órátok, akkor készítsétek el inkább az eredeti olasz verziót.

Talán meglepő, de az eredeti olasz receptben nem a paradicsom dominál, igazi aromáját ugyanis a marhahús/szalonna/vörösbor hármasa adja.

Van azonban még egy nagy különbség a magyar variánshoz képest: hiába rögzült a köztudatban, a bolognai ragut nem spagettivel, hanem széles metélttel eszik. Azért is működik ez sokkal jobban a húsos raguhoz, mert nem csúszik le róla a hús, és a felülete is enyhén paradicsomossá válik.

Jöjjön akkor egy hamisítatlan olasz kedvenc: ragú alla bolognese, ahogy az olaszok készítik!

Hozzávalók

  • 100 g füstölt pancetta
  • 50 g vaj
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 közepes szár halványító zeller
  • 2 kis db sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 700 g darált marhahús (felsál)
  • 150 ml száraz vörösbor
  • 150 ml tej
  • 250 ml marha alaplé

Kockára vágott füstölt pancettát serpenyőben megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük.

A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a vajat, majd ha elolvadt, hozzáöntjük az apró kockára vágott hagymát, zellert és sárgarépát, majd alacsony lángon, 20-25 perc alatt megpároljuk. Ettől lesz szép finom, édeskés íze.

Ha a zöldségek már összeestek, de még nem pirultak le, akkor hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát, a darált marhahúst, sózzuk-borsozzuk, és alaposan elkeverjük, majd a húst fehéredésig pirítjuk.

Hozzáöntjük a fehérbort, és nagy lángon addig főzzük, amíg szinte teljesen el nem forr a leve, majd a tejet is hozzáadjuk, kicsit együtt főzzük. Lejjebb vesszük a lángot, hozzáöntjük az alaplevet, a passzírozott paradicsomot, és alacsony lángon, letakarva 2-2,5 órát főzzük.

Tálalás előtt hozzákeverjük a sült pancettát.

Éva Benke

Recent Posts

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

7 nap ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

4 hét ago