Az isteni fahéj: ezért fogyassz belőle minden nap

Az őszi, téli időszak egyik legkedveltebb fűszere a fahéj. Hiszen, ki nem imádná a fahéjas forralt bor vagy a fahéjas almás pite illatát? Nekünk megkordult a gyomrunk, ha neked is, akkor gyere, és elmeséljük, hogy miért is érdemes rendszeresen fogyasztanod!

Mi is a fahéj?

A fahéj a fahéjfa kérgéből készül, és már az ókorban is előszeretettel fogyasztották A történelem során ez a fűszer már nem egy halálos áldozatot követelt. No, nem fahéj mérgezésre kell gondolni, hanem sokkal inkább az emberi gyarlóságra, hiszen a  korábban igencsak borsos árú fűszer kereskedelmi monopóliumáért fojt a harc az angolok, a portugálok és a franciák között. Indiából és Srí Lankáról már több, mint 2000 éve importálják. Az utóbbi időkben pedig divattá vált egy kihívás a tinédzserek körében, amelyben egy kanál fahéjat kellett lenyelni úgy, hogy utána nem lehetett 1 percig folyadékot inni. Állaga miatt képtelenség volt eleget tenni ennek, az ostoba kihívás komoly baleseteket eredményezett.

Baktériumölő

A fahéj természetes antibiotikum, ezért megfázás esetén hatékonyan veheti fel a versenyt a kórokozókkal szemben. Régóta használja a természetgyógyászat, többek között az e-coli ellen is be szokták vetni. Ha megvagyunk fázva, keverjünk össze egy kanál mézet egy csipetnyi fahéjjal, ez nem csak egészséges, de még finom is lesz!

A vércukorszint normalizálásában is segít

Egyre többet hallani arról, hogy a fahéjnek része lehet a cukorbetegek terápiájában, ugyanis képes a vércukorszint kontrollálására és javítja az inzulinérzékenységet. Elég szuperül hangzik ugye?

Antioxidánsbomba

Az antioxidáns oxidáció gátló anyag, amely a szabadgyökök (stressz, betegség hatására fokozódik termelődésük) hatástalanítására vagy késleltetésére képes. Testünk bár képes antioxidánsokat is előállítani, nem árt ha kívülről is rásegítünk. És itt jön képbe a fahéj. A legfrissebb ORAC listában (Oxygen Radical Absorbance Capacity), azaz a világ élelmiszereinek antioxidáns tartalmát vizsgáló listában a nagyon előkelő harmadik helyen végzett a fahéj.

 

 

 

 

 

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

3 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

4 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

1 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago

Sport és Havita kollagén – Tényleg gyorsítja a regenerációt?

Egy intenzív edzés után természetes, hogy szervezetünk fáradt, izmaink, ízületeink pedig regenerációra szorulnak. Sportolóként vagy…

2 hét ago

Hogyan néz ki általánosságban egy generáltervezési folyamat?

A generáltervezési folyamat az építészeti és mérnöki tervezés szinergiáját jelenti. Az összhang és az egymásra…

2 hét ago