Hírek

Az isteni fahéj: ezért fogyassz belőle minden nap

Az őszi, téli időszak egyik legkedveltebb fűszere a fahéj. Hiszen, ki nem imádná a fahéjas forralt bor vagy a fahéjas almás pite illatát? Nekünk megkordult a gyomrunk, ha neked is, akkor gyere, és elmeséljük, hogy miért is érdemes rendszeresen fogyasztanod!

Mi is a fahéj?

A fahéj a fahéjfa kérgéből készül, és már az ókorban is előszeretettel fogyasztották A történelem során ez a fűszer már nem egy halálos áldozatot követelt. No, nem fahéj mérgezésre kell gondolni, hanem sokkal inkább az emberi gyarlóságra, hiszen a  korábban igencsak borsos árú fűszer kereskedelmi monopóliumáért fojt a harc az angolok, a portugálok és a franciák között. Indiából és Srí Lankáról már több, mint 2000 éve importálják. Az utóbbi időkben pedig divattá vált egy kihívás a tinédzserek körében, amelyben egy kanál fahéjat kellett lenyelni úgy, hogy utána nem lehetett 1 percig folyadékot inni. Állaga miatt képtelenség volt eleget tenni ennek, az ostoba kihívás komoly baleseteket eredményezett.

Baktériumölő

A fahéj természetes antibiotikum, ezért megfázás esetén hatékonyan veheti fel a versenyt a kórokozókkal szemben. Régóta használja a természetgyógyászat, többek között az e-coli ellen is be szokták vetni. Ha megvagyunk fázva, keverjünk össze egy kanál mézet egy csipetnyi fahéjjal, ez nem csak egészséges, de még finom is lesz!

A vércukorszint normalizálásában is segít

Egyre többet hallani arról, hogy a fahéjnek része lehet a cukorbetegek terápiájában, ugyanis képes a vércukorszint kontrollálására és javítja az inzulinérzékenységet. Elég szuperül hangzik ugye?

Antioxidánsbomba

Az antioxidáns oxidáció gátló anyag, amely a szabadgyökök (stressz, betegség hatására fokozódik termelődésük) hatástalanítására vagy késleltetésére képes. Testünk bár képes antioxidánsokat is előállítani, nem árt ha kívülről is rásegítünk. És itt jön képbe a fahéj. A legfrissebb ORAC listában (Oxygen Radical Absorbance Capacity), azaz a világ élelmiszereinek antioxidáns tartalmát vizsgáló listában a nagyon előkelő harmadik helyen végzett a fahéj.

 

 

 

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago