Az őszi, téli időszak egyik legkedveltebb fűszere a fahéj. Hiszen, ki nem imádná a fahéjas forralt bor vagy a fahéjas almás pite illatát? Nekünk megkordult a gyomrunk, ha neked is, akkor gyere, és elmeséljük, hogy miért is érdemes rendszeresen fogyasztanod!
A fahéj a fahéjfa kérgéből készül, és már az ókorban is előszeretettel fogyasztották A történelem során ez a fűszer már nem egy halálos áldozatot követelt. No, nem fahéj mérgezésre kell gondolni, hanem sokkal inkább az emberi gyarlóságra, hiszen a korábban igencsak borsos árú fűszer kereskedelmi monopóliumáért fojt a harc az angolok, a portugálok és a franciák között. Indiából és Srí Lankáról már több, mint 2000 éve importálják. Az utóbbi időkben pedig divattá vált egy kihívás a tinédzserek körében, amelyben egy kanál fahéjat kellett lenyelni úgy, hogy utána nem lehetett 1 percig folyadékot inni. Állaga miatt képtelenség volt eleget tenni ennek, az ostoba kihívás komoly baleseteket eredményezett.
A fahéj természetes antibiotikum, ezért megfázás esetén hatékonyan veheti fel a versenyt a kórokozókkal szemben. Régóta használja a természetgyógyászat, többek között az e-coli ellen is be szokták vetni. Ha megvagyunk fázva, keverjünk össze egy kanál mézet egy csipetnyi fahéjjal, ez nem csak egészséges, de még finom is lesz!
Egyre többet hallani arról, hogy a fahéjnek része lehet a cukorbetegek terápiájában, ugyanis képes a vércukorszint kontrollálására és javítja az inzulinérzékenységet. Elég szuperül hangzik ugye?
Az antioxidáns oxidáció gátló anyag, amely a szabadgyökök (stressz, betegség hatására fokozódik termelődésük) hatástalanítására vagy késleltetésére képes. Testünk bár képes antioxidánsokat is előállítani, nem árt ha kívülről is rásegítünk. És itt jön képbe a fahéj. A legfrissebb ORAC listában (Oxygen Radical Absorbance Capacity), azaz a világ élelmiszereinek antioxidáns tartalmát vizsgáló listában a nagyon előkelő harmadik helyen végzett a fahéj.
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…