Hírek

Az orángután és az élelmiszeripar

Az orángután sajnos Szumátrán és Borneón él. Ez nem csak azért sajnálatos, mert Magyarországon csak az állatkertben találkozhatunk velük, hanem mert otthonukat, az e szigeteken található nagy kiterjedésű esőerdőt irtják ki azért, hogy helyükre olajpálmát telepítsenek.

Az esőerdő csak ökológiai szempontból értékes, a pálmából kinyerhető olaj értéke viszont közvetlen anyagi hasznot jelent a kitermelőnek. A pálmaolaj ugyanis a legolcsóbb növényi olaj, ami nem csak annak köszönhető, hogy azonos méretű napraforgó és olajpálma mező közül az olajpálma ad több olajat, hanem annak is, hogy a „harmadik világban” olcsó a munkaerő. Így aztán a kozmetikumok mellett az élelmiszerekben is pálmaolajat használnak zsiradékként, szinte mindenben és mindenhez. Még a pörkölt napraforgómaghoz is.

Az orángután cuki állat, jól lehet vele kampányolni, de a probléma ennél sokkal súlyosabb és összetettebb. Az esőerdők írtása, ami ráadásul az esőerdők felégetését jelenti, a klímakatasztrófát súlyosbítja. Emberi jogi szempontból az is aggályos, hogy az esőerdő nem csak állatoknak, hanem embereknek is otthona és megélhetésének forrása. Elég nyomós okok szólnak tehát amellett, hogy fordítsunk figyelmet az élelmiszerek összetevőire, és ne vegyünk pálmaolajat tartalmazó terméket.

Gyenes Zsuzsa

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

24 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago