Hírek

Slamasztikában a magyarok fűszere, lényegesen kevesebbet szüreteltek idén

Lényegesen kevesebb fűszerpaprikát szüreteltek idén a termelők, amely akár fűszerpaprika hiányt is eredményezhet a kereskedelemben. 

Biztosak vagyunk benne, hogy már mindenki kóstolt fűszerpaprikával készült ételt, hiszen ez a magyar konyha legkedveltebb fűszere. Az ízét tehát mindenki ismeri, de azt tudtátok róla, hogy a termesztése egyike a leginkább kézi munkaigényes mezőgazdasági tevékenységeknek?

A mezőkön áprilistól októberig szinte folyamatos a munka a palántázástól elkezdve a kapáláson, a növényvédelmen és a szedésen át, ahol általában még utóérlelésre is szükség van – és akkor még nem ejtettük szót a további teendőkről.

Forrás: Index

Az Agrár Info értesülései szerint azonban nem csak az időigényesség jelent komoly problémát a fűszerpaprika termesztésében, hanem a munkaerő hiány is, ugyanis folytonos emberhiánnyal is meg kell küzdenie a szakmának. A problémát egyrészt az okozza, hogy a gazdák nem találnak olyat, aki teljesítménybérben dolgozna nekik, ugyanis az alkalmazottak inkább óradíjban vállalják a paprikák szüretelését és csumázását.

Mivel az idei év különösen gyérre sikeredett, a megrendelők igyekeznek minél hamarabb beszerezni az éves fűszerpaprika-szükségletüket, így mostanság éjjel-nappal őrölnek a paprikamalmok. A kérdés már csak az, hogy mindez mire lesz elegendő.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago