A bécsi krumplisaláta nem egy ripsz-ropsz összedobható köret, már csak azért sem, mert az igazán finom ízekért érdemes 3-4 órán át a hűtőben pihentetni a salátánkat.
Bár idén minden bizonnyal elmarad a síelés, az osztrák hütték kedvenc krumplisalátáját kis odafigyeléssel bárki elkészítheti. Különösebb főzései szaktudást nem igényel, ám az tény, hogy valamivel időigényesebb a mi majonézes krumplisalátánknál.
Ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor a bécsi krumplisaláta receptjét bécsiszelet mellé készítsük el.
Hozzávalók
- 50 dkg burgonya
- 1/4 l húsleveslé (leveskockából is készíthetjük)
- 2 kisebb lila hagyma vagy friss snidling (a legjobb talán a kettő keveréke)
- 1 EK ecet
- 3-4 EK olaj (olívaolajat is használhatunk)
- 1 teáskanál tárkonyos mustár (kiváltható sima mustárral és tárkonnyal)
- só
- bors
- cukor
A salátához először a krumplit megmossuk, és héjában puhára főzzük. Még melegen meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, beletesszük egy tálba, és rácsorgatjuk a meleg húsleveslét. A mustárt az olajjal kikeverjük, hozzáadjuk a sót és a borsot ízlés szerint, majd hozzákeverjük a a krumplihoz.
Ezután a hagymát vékony szeletekre vágjuk, és ezt is hozzáadjuk a krumplihoz, ízés szerint ecetezzük és egy egész picit cukrozzuk, utána pedig addig keverjük, míg krémes nem lesz. Betesszük a hűtőbe 3-4 órára és hagyjuk összeérni az ízeket.
Ízlés szerint tovább ízesíthető egy kis citromlével, sima ecet helyett pedig borecetet is használhatunk, úgy még pikánsabb lesz a végeredmény!
[sc name=”facebook” ]