Categories: HírekReceptek

Békebeli lekváros bukta

A kelt tészták közül szerintünk az egyik legfinomabb a lekváros bukta A tésztája puha, töltelék is van benne, ráadásul még másnap is nagyon finom. Kell ennél több?

Mielőtt valami hatalmas ördöngösségnek hinnénk, a bukta elkészítése meglepően egyszerű. Valami oknál fogva azonban a kezdő konyhában tüsténkedők ódzkodnak a kelt tésztáktól, gondolván, hogy sikeres elkészítésük, valamiféle mesteri kiváltság.

Mi azon szerencsés diákok közé tartoztunk, akik a menzai buktától szó szerint dobtak egy hátast. Na, nem a szó negatív értelmében, hanem éppen ellenkezőleg. Ha már délelőtt megéreztük a szakács nénink könnyed, légies, kelt tésztájának illatát, hát nem sok mindenre tudtunk már koncentrálni. Ellenben minden diák nagy lelkesedéssel várta az ebédet, hogy ehessen a buktából. A nap további részét pedig porcukros bajusszal és jóllakottan szuszogva töltöttük el.

Na, valami ilyesmi élményre vágytunk ismételten, és ehhez kerestünk nektek egy tökéletes receptet. Nekünk bejött, úgyhogy jöjjön egy békebeli lekváros bukta, amiért még felnőtt fejjel is odavagyunk!

Hozzávalók

  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek kristálycukor
  • 3 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db

Az élesztőt egy kevés kristálycukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, majd összekeverjük a tojások sárgájával, az olvasztott vajjal, a porcukorral, a langyos tejjel és a citrom lereszelt héjával. Ha van robotgépünk, akkor addig keverjük, ameddig össze nem áll a tészta. A tetejét meghintjük egy kevés liszttel, majd letakarjuk egy konyharuhával, és kb. 30 percig meleg helyen megkelesztjük.

Ezután a tésztát egy kilisztezett deszkára helyezzük, majd újra alaposan átgyúrjuk. Ha ragad, nyugodtan tehetünk még rá lisztet. Kinyújtjuk, majd 5×10 cm-es téglalapokat vágunk ki belőle, majd minden darabot megtöltünk sűrű, kemény lekvárral. A buktákat végül kivajazott tepsibe helyezzük, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, végül 190 fokon előmelegített sütőbe tesszük, és aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve a legfinomabb.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago