Hírek

Borsfajták a boltok polcain – mikor, melyiket válasszuk?

Fekete, fehér, zöld vagy rózsaszín? Talán, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik néztek már kérdően a boltok polcain sorakozó különböző borsfajták miatt. Mi most bemutatjuk, hogy melyik bors milyen!

Mi is az a bors?

A bors a trópusokon őshonos cserje, már az ókorban is használták fűszerként, és a honfoglaló magyarok is ismerték. A vadonban eredetileg hosszú méterekre megnövő folyondár, amely az őserdei fákra felkúszva igyekszik napfényhez jutni. Hazánkban a középkorban terjedt el igazán, ám akkor még csak a főúri és királyi konyhákat gazdagította. A középkorban a kereskedelem megnehezülésével egy ideig aranyárban mérték a borsot, így nem volt ritka, hogy a földes gazdák borsban kérték bérlőiktől a bérleti díjat. Amikor a bors cserje már kifejlődött, de még éretlen állapotban van, akkor leszüretelik a szemeket, majd napra kitéve hagyják kiszáradni, így nyeri el jellegzetes fekete színét. A 20. század második felére a világ egyik legismertebb fűszere lett, a magyar konyhában a fűszerpaprika után az előkelő második helyezést tudhatja magáénak. Nem rossz, ugye?

A folyondár bors termése

Borsfajták?

Nos, lényegében talán butaság is borsfajtákról beszélnünk, hiszen mind ugyanazon a növényen terem. Színük és felhasználásuk attól függ, hogy mikor szüretelik le a szemeket, ám ez további feldolgozásukat és ízüket is meghatározza.

Fekete bors

A borsszemeket még zölden szüretelik le, néhány napig állni hagyják, majd addig szárítják a napon, ameddig be nem ráncosodik és sötétbarna-fekete színt nem ölt. Ez az egyik legerősebb borsféle.

Zöld bors

Az éretlen szemeket szedik le, majd néhány napig szárítják vagy sós/ecetes lében pácolják. A borsfélék között talán a legintenzívebb, pikáns aromával rendelkezik, ugyanakkor egyáltalán nem csípős.

Fehér bors

Kevéssel a pirossá érés előtt szüretelik le, hosszasan áztatják, majd ezt követően eltávolítják bőrüket. Ezután egy mosás-szárítás, mosás-szárítás sorozat következik, egészen addig amíg a borsszemek egészen ki nem fehérednek.

Piros bors (rózsabors)

Beraktunk egy kakukktojást is, ugyanis a rózsabors (neve ellenére) nem is bors, hanem a szömörcefélék családjába tartozó borsfa termése, amely rokonságban áll a mangóval, a pisztáciával és a kesudióval. Ez a “borsfajta” Brazília, Paraguay és Argentína területein őshonos.

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

4 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

2 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

3 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

4 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

4 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago