Hírek

Borsfajták a boltok polcain – mikor, melyiket válasszuk?

Fekete, fehér, zöld vagy rózsaszín? Talán, nem mi vagyunk az egyetlenek, akik néztek már kérdően a boltok polcain sorakozó különböző borsfajták miatt. Mi most bemutatjuk, hogy melyik bors milyen!

Mi is az a bors?

A bors a trópusokon őshonos cserje, már az ókorban is használták fűszerként, és a honfoglaló magyarok is ismerték. A vadonban eredetileg hosszú méterekre megnövő folyondár, amely az őserdei fákra felkúszva igyekszik napfényhez jutni. Hazánkban a középkorban terjedt el igazán, ám akkor még csak a főúri és királyi konyhákat gazdagította. A középkorban a kereskedelem megnehezülésével egy ideig aranyárban mérték a borsot, így nem volt ritka, hogy a földes gazdák borsban kérték bérlőiktől a bérleti díjat. Amikor a bors cserje már kifejlődött, de még éretlen állapotban van, akkor leszüretelik a szemeket, majd napra kitéve hagyják kiszáradni, így nyeri el jellegzetes fekete színét. A 20. század második felére a világ egyik legismertebb fűszere lett, a magyar konyhában a fűszerpaprika után az előkelő második helyezést tudhatja magáénak. Nem rossz, ugye?

A folyondár bors termése

Borsfajták?

Nos, lényegében talán butaság is borsfajtákról beszélnünk, hiszen mind ugyanazon a növényen terem. Színük és felhasználásuk attól függ, hogy mikor szüretelik le a szemeket, ám ez további feldolgozásukat és ízüket is meghatározza.

Fekete bors

A borsszemeket még zölden szüretelik le, néhány napig állni hagyják, majd addig szárítják a napon, ameddig be nem ráncosodik és sötétbarna-fekete színt nem ölt. Ez az egyik legerősebb borsféle.

Zöld bors

Az éretlen szemeket szedik le, majd néhány napig szárítják vagy sós/ecetes lében pácolják. A borsfélék között talán a legintenzívebb, pikáns aromával rendelkezik, ugyanakkor egyáltalán nem csípős.

Fehér bors

Kevéssel a pirossá érés előtt szüretelik le, hosszasan áztatják, majd ezt követően eltávolítják bőrüket. Ezután egy mosás-szárítás, mosás-szárítás sorozat következik, egészen addig amíg a borsszemek egészen ki nem fehérednek.

Piros bors (rózsabors)

Beraktunk egy kakukktojást is, ugyanis a rózsabors (neve ellenére) nem is bors, hanem a szömörcefélék családjába tartozó borsfa termése, amely rokonságban áll a mangóval, a pisztáciával és a kesudióval. Ez a “borsfajta” Brazília, Paraguay és Argentína területein őshonos.

 

 

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

2 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago