Hírek

Tárkonyos palóc leves ebédre? Szuper ötlet!

A palóc leves hasonlóan magyar étel, mint a gulyásleves, ám annál könnyedebb, savanykásabb ízvilágú. A hiedelemmel ellentétben azonban nem a palócokról kapta a nevét. Hogy kikről? Cikkünkből kiderül!

A palócleves Mikszáth Kálmánnak és Gundel Károlynak köszönhető. Mikszáth ugyanis azt kérte Gundeltől, hogy készítsen valami igazán magyaros ételt éttermének nyitójára. Gundel igyezett mindent beletenni, amitől egy leves magyaros lehet. Így készítették el a gálavacsorára egy könnyített gulyáslevest, amely Mikszáth egyik regényéről, A jó palócokról kapta a nevét a palóc leves.

Ez ugyancsak egy legenda, más elképzelések szerint a palóc konyhára volt jellemző a tejfölös, savanykás ízvilág, és talán innen jöhet az elnevéz. Annyi biztos, hogy a friss, zsenge zöldbab és a kapor alapja ennek a fantasztikus levesnek, amit most megmutatunk, hogyan készíthetsz el!

Hozzávalók

  • 500 gramm sertéslapocka
  • 200 gramm füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 300 gramm leveszöldség
  • 300 gramm zöldbab
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 csomag kapor
  • ízlés szerint tárkonyecet
  • 200 gramm krumpli
  • 1 darab babérlevél

A szalonnát kis kockára vágjuk, húst picit nagyobb darabokra. A hagymát felkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk.

A szalonnát alacsony lángon megsütjük egy nagy lábos aljában. Amikor kisült a zsírja, hozzáadjuk a hagymát, néhány percig kevergetjükm majd megszórjuk fűszerpaprikával, és belekeverjük a húst.

Körbepirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőséges ellepi. Ízlés szerint sózzuk, majd hozzátesszük a babérlevelet, és alacsony lángon addig főzzük, ameddig meg nem puhul. Ekkor hozzákeverjük a zöldségeket, tíz perc múlva a feldarabolt zöldbabok is mehetnek a fazékba. Amikor a zöldbab is puha, beleszórjuk a felaprított kaprot.

Tálaláskor tejföllel koronázzuk meg a levest.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago