Hírek

Tárkonyos palóc leves ebédre? Szuper ötlet!

A palóc leves hasonlóan magyar étel, mint a gulyásleves, ám annál könnyedebb, savanykásabb ízvilágú. A hiedelemmel ellentétben azonban nem a palócokról kapta a nevét. Hogy kikről? Cikkünkből kiderül!

A palócleves Mikszáth Kálmánnak és Gundel Károlynak köszönhető. Mikszáth ugyanis azt kérte Gundeltől, hogy készítsen valami igazán magyaros ételt éttermének nyitójára. Gundel igyezett mindent beletenni, amitől egy leves magyaros lehet. Így készítették el a gálavacsorára egy könnyített gulyáslevest, amely Mikszáth egyik regényéről, A jó palócokról kapta a nevét a palóc leves.

Ez ugyancsak egy legenda, más elképzelések szerint a palóc konyhára volt jellemző a tejfölös, savanykás ízvilág, és talán innen jöhet az elnevéz. Annyi biztos, hogy a friss, zsenge zöldbab és a kapor alapja ennek a fantasztikus levesnek, amit most megmutatunk, hogyan készíthetsz el!

Hozzávalók

  • 500 gramm sertéslapocka
  • 200 gramm füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 300 gramm leveszöldség
  • 300 gramm zöldbab
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 csomag kapor
  • ízlés szerint tárkonyecet
  • 200 gramm krumpli
  • 1 darab babérlevél

A szalonnát kis kockára vágjuk, húst picit nagyobb darabokra. A hagymát felkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk.

A szalonnát alacsony lángon megsütjük egy nagy lábos aljában. Amikor kisült a zsírja, hozzáadjuk a hagymát, néhány percig kevergetjükm majd megszórjuk fűszerpaprikával, és belekeverjük a húst.

Körbepirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőséges ellepi. Ízlés szerint sózzuk, majd hozzátesszük a babérlevelet, és alacsony lángon addig főzzük, ameddig meg nem puhul. Ekkor hozzákeverjük a zöldségeket, tíz perc múlva a feldarabolt zöldbabok is mehetnek a fazékba. Amikor a zöldbab is puha, beleszórjuk a felaprított kaprot.

Tálaláskor tejföllel koronázzuk meg a levest.

Éva Benke

Recent Posts

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

4 nap ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

4 nap ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

1 hét ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

1 hét ago

Főzni csak stílusosan – Miért dobják fel a főzőműsorokat az OLED TV-k?

Emlékszel még, amikor a főzőműsorok háttérzajként mentek a tévében? Ma már egészen más világban élünk.…

3 hét ago

A VIBE Budapest titka: ízek, koktélok és nonstop party

Mi a VIBE Budapest titka? Az, hogy egyszerűen nem hasonlítható semmihez. Itt minden részlet a…

3 hét ago