Hírek

Tárkonyos palóc leves ebédre? Szuper ötlet!

A palóc leves hasonlóan magyar étel, mint a gulyásleves, ám annál könnyedebb, savanykásabb ízvilágú. A hiedelemmel ellentétben azonban nem a palócokról kapta a nevét. Hogy kikről? Cikkünkből kiderül!

A palócleves Mikszáth Kálmánnak és Gundel Károlynak köszönhető. Mikszáth ugyanis azt kérte Gundeltől, hogy készítsen valami igazán magyaros ételt éttermének nyitójára. Gundel igyezett mindent beletenni, amitől egy leves magyaros lehet. Így készítették el a gálavacsorára egy könnyített gulyáslevest, amely Mikszáth egyik regényéről, A jó palócokról kapta a nevét a palóc leves.

Ez ugyancsak egy legenda, más elképzelések szerint a palóc konyhára volt jellemző a tejfölös, savanykás ízvilág, és talán innen jöhet az elnevéz. Annyi biztos, hogy a friss, zsenge zöldbab és a kapor alapja ennek a fantasztikus levesnek, amit most megmutatunk, hogyan készíthetsz el!

Hozzávalók

  • 500 gramm sertéslapocka
  • 200 gramm füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 300 gramm leveszöldség
  • 300 gramm zöldbab
  • 2 deciliter tejföl
  • 1 csomag kapor
  • ízlés szerint tárkonyecet
  • 200 gramm krumpli
  • 1 darab babérlevél

A szalonnát kis kockára vágjuk, húst picit nagyobb darabokra. A hagymát felkockázzuk, a zöldségeket megtisztítjuk, majd feldaraboljuk.

A szalonnát alacsony lángon megsütjük egy nagy lábos aljában. Amikor kisült a zsírja, hozzáadjuk a hagymát, néhány percig kevergetjükm majd megszórjuk fűszerpaprikával, és belekeverjük a húst.

Körbepirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi bőséges ellepi. Ízlés szerint sózzuk, majd hozzátesszük a babérlevelet, és alacsony lángon addig főzzük, ameddig meg nem puhul. Ekkor hozzákeverjük a zöldségeket, tíz perc múlva a feldarabolt zöldbabok is mehetnek a fazékba. Amikor a zöldbab is puha, beleszórjuk a felaprított kaprot.

Tálaláskor tejföllel koronázzuk meg a levest.

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago